Diónyi jég, 90 km/h-s szél, felhőszakadás: vörös riasztás a hőség, narancs a viharok miatt - ITT csap le hamarosan az ítéletidő:

Diónyi jég, 90 km/h-s szél, felhőszakadás: vörös riasztás a hőség, narancs a viharok miatt - ITT csap le hamarosan az ítéletidő:

Pokoli meleg, pusztító viharok – így összegezhetjük az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfői előrejelzését.

A TWN.hu információi szerint hétfőn túlnyomóan derült, napos, száraz időre számíthatunk, legfeljebb kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. „Késő délutántól, estétől azonban a Dunántúlon és a középső országrészben erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok, esetleg felhőszakadások is kialakulhatnak. Néhol heves zivatar sem kizárt nagyméretű jéggel, szélrohamokkal. A déli szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik” – írja a met.hu.
A csúcshőmérséklet többnyire 32 és 40 fok között alakul, de a Dunántúl nyugati felében pár fokkal hűvösebb lesz az idő. Késő estére 21 és 30 fok közé hűl le a levegő.

5 vármegyére a hőség miatt vörös, 8-ra a viharok miatt narancssárga riasztást adtak ki. Mutatjuk a részleteket! Az OMSZ heves viharokra, felhőszakadásra és pusztítő hőségre figyelmeztet.

A veszélyjelzésük szerint délutánig, késő délutánig nem valószínű zivatar az országban. „Ekkortól előbb a Dunántúlon, majd a késő esti órákban már a középső megyékben is egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez viharos széllökések (ált. 60-90 km/h), intenzív csapadék (ált. 10-25 mm) és jégeső (jellemzően 1-3 cm) társulhat” – írja a met.hu.

Felhőszakadás miatt 3 vármegyére adtak ki riasztást:

Az OMSZ frissített előrejelzése szerint főként a Dunántúlon heves zivatarokra is alkalmasak a légköri feltételek erősen viharos, károkozó (90 km/h-t meghaladó) szélrohamok, illetve akár 3-5 cm-t elérő, meghaladó átmérőjű jég kíséretében. „Elsősorban a nyugati megyékben az egymást követő zivatarcellákból esély mutatkozik akár 30-40 mm-t meghaladó mennyiségre is egyes helyeken” – írják a honlapjukon.

8 vármegyére másod-, 4-re elsőfokú riasztás van zivatarok miatt:


„A nyugati megyékben már mérséklődik a meleg, arrafelé ma 25 fok alatt várható a napi középhőmérséklet. Keletebbre azonban még mindig 25-27 fok fölött, elsősorban az Alföldön 29 fok körül alakul a napi középérték”. írják a meleggel kapcsolatban. Nem kizárt, hogy újabb melegrekordok dőlnek meg hétfőn.


Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap