EBBEN a pillanatban Varga Mihály óriási bejelentetést tett!

EBBEN a pillanatban Varga Mihály óriási bejelentetést tett!

A jegybank veszteségét nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből – írta Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter. A jegybank hiába ért el rekordnyereséget a gyenge forinton, soha nem látott mértékű, 402 milliárdos veszteséggel zárta az elmúlt évet. A piaci folyamatok alapján az idén a 2000 milliárdot is megközelítheti a jegybank mínusza.
„Az Európai Központi Bank elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására” – tájékoztatott erről Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztjában. A tárcavezető azt is kiemelte:

ENNEK LÉNYEGE, HOGY A JEGYBANK VESZTESÉGÉT – NEMZETKÖZI PÉLDÁK ALAPJÁN – NEM AZ ADÓBEVÉTELEKBŐL KELL PÓTOLNI, HANEM A JEGYBANK KÖZÉPTÁVON VÁRHATÓ NYERESÉGÉBŐL.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly hiába ért el rekordnyereséget a gyenge forinton, soha nem látott mértékű, 402 milliárdos veszteséggel zárta az elmúlt évet az MNB. A folyamatok alapján az idén a 2000 milliárdot is megközelítheti a jegybank mínusza, ami azt jelenti, hogy a költségvetésnek több éven keresztül kellene a GDP 0,5 százalékát az MNB veszteségrendezésére fordítania. Tehát azért kellett a kormánynak az Európai Központi Bankhoz fordulnia, hogy ezt a veszteséget a további évben az MNB nyereségéből lehessen finanszírozni.



Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap