Érkezik az újabb nyugdíjemelés novemberben?! Mutatjuk mekkora összeggel lehet számolni

Érkezik az újabb nyugdíjemelés novemberben?! Mutatjuk mekkora összeggel lehet számolni

A szakértő ugyanakkor úgy látja, a kapott nyugdíjhoz igazodó emelés nem segít a legszegényebb nyugdíjasokon.

Kiderült, milyen mértékű lehet az inflációt követő nyugdíjemelés – írja a 168. Farkas András, a NyugdíjGuru News alapítója az emelés kapcsán úgy fogalmazott:
„A legutóbbi bejelentések tükrében már a kormányzat is 17,5 százalékos inflációval kalkulál a 2023-as évre. A nyugdíjas infláció mértéke még nem ismert, azonban ettől az értéktől nagy eséllyel felfelé eltér. Eddig minden hónapban magasabb volt a nyugdíjasok fogyasztói kosarával számított árindex az általánosnál. Ennek elsődleges oka, hogy a nyugdíjas háztartásokat az élelmiszerárak és a háztartási energiaárak emelkedése az átlagosnál jobban érinti”.

Majd úgy folytatta:

„A Központi Statisztikai Hivatal szeptemberben teszi közzé az augusztusi inflációs adatokat is tartalmazó gyorstájékoztatóját, amely a nyugdíjasinfláció kiszámításához szükséges tényadatokat is tartalmazza. Az augusztusi adatok alapján a kormányzat becslést készít majd a nyugdíjas infláció mértékéről és amennyiben előbbi meghaladta az általános inflációt, úgy az alapján határozhatják meg a pótlólagos nyugdíjemelést”.
„Én a saját kalkulációim alapján úgy vélem a nyugdíjas infláció elérheti a 18 százalékot, adott esetben akár 18,5 százalékig is emelkedhet. Januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, így a kormány által előrejelzett infláció alapján 2,5 százalékkal, míg a nyugdíjas infláció alapján akár 3-3,5 százalékkal is emelkedhet a nyugdíjak összege”

– becsülte meg a mértéket Farkas.

Mindez azt jelenti, hogy novemberben már az emelt összeget folyósíthatják a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, továbbá visszamenőlegesen az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra is megkapják a pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet” – sorolta a szakértő.

A nyugdíjak elértéktelenedésével kapcsolatban Farkas András úgy fogalmazott: „Magyarországon az utóbbi évtizedben is a relatív elszegényedés folyamata zajlott a nyugdíjasok körében”.

Hozzátette: „Ennek oka, hogy csupán az infláció mértékével megegyezően emelkedtek a nyugdíjak, miközben a nemzetgazdasági átlagkeresetek növekedési üteme minden évben meghaladta az inflációét. Így a frissen megállapított nyugdíjak a valorizációs eljárás következtében képesek lekövetni a keresetek növekedését, ám ezt követően évről évre kisebb mértékben nő egy nyugdíj az átlagkeresetnél, ezért automatikusan elindul egy relatív elszegényedési folyamat. Ezt a jelenlegi nyugdíjrendszer nem tudja kezelni, így legfeljebb az előttünk álló nyugdíjreform adhat választ erre a problémára” – mutatott rá.

Forrás

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap