ITT a hivatalos válasz arra, hogy kitiltják-e a mobiltelefonokat a magyar iskolákból

ITT a hivatalos válasz arra, hogy kitiltják-e a mobiltelefonokat a magyar iskolákból

Az UNESCO becslése szerint már minden negyedik ország betiltotta az okostelefonok használatát az iskolában, legutóbb Anglia lépett a kérdésben. A helyi oktatási miniszter bejelentéséről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is posztolt Facebook-oldalán, emiatt érdeklődtünk a tárcánál arról, hogy terveznek-e szigorítást, de a Nemzeti Pedagógus Kar és az Adom Diákmozgalom véleményét is kikértük. Gillian Keegan, Anglia oktatási minisztere október elején jelentette be, hogy országszerte betiltják a mobiltelefonok használatát az iskolákban. Az intézkedés – amelyre minden iskolát köteleznek – a tanórák mellett a szünetekre is érvényes.
Egyes intézmények saját hatáskörben már eddig is alkalmaztak ilyen típusú szabályokat, a döntéshozók célja most az egységesítés. A politikus szerint a szigorításra amiatt van szükség, mert a digitális eszközök oly mértékben elterelik a diákok figyelmét, hogy az már a teljesítményükön látszik, ráadásul a készülékek a tanároknak is folyamatos bosszúságot okoznak.
Gillian Keegan döntéséről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára is beszámolt Facebook-oldalán, emiatt merült fel a kérdés, hogy vajon a magyar kormány tervez-e hasonló lépést?

Megkeresésünkre a tárca azt írta:

A mobiltelefon a mindennapi élet szerves része, és ez alól az iskolai környezet sem kivétel.


Ebből tehát arra lehet következtetni, hogy a hazai oktatásirányítás nem tervez radikális változtatást, az okoseszközöknek helyük van a köznevelési intézményekben, még akkor is, ha léteznek olyan aggályok, amelyek szerint „a mobil elektronikai eszközök negatívan befolyásolhatják a gyermekek társas és szociális viszonyait, vagy káros hatással lehetnek verbális kommunikációjukra”.

„Ezzel szemben olyan kutatások, vélemények is napvilágot láttak, hogy bizonyos »mobiletikett« ismeretével és használatával ugyanezek hasznos, a tanulást segítő, színesítő eszközei lehetnek az oktatásnak” – mutatott rá a BM, amely emlékeztetett: Magyarországon a köznevelési intézmények saját házirendjükben dönthetnek a digitális mobil eszközök tanórai és azon kívüli használatáról.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap