Most közölték a megrázó hírt! Meghalt a magyar zenei élet kiemelkedő alakja, Budapest díszpolgára

Most közölték a megrázó hírt! Meghalt a magyar zenei élet kiemelkedő alakja, Budapest díszpolgára

A hosszú ideje betegeskedő muzsikus kedden, 84 éves korában halt meg - közölte az elhunyt unokája szerdán az MTI-vel.

Kállai Kiss Ernő 1939-ben született Budapesten roma családban. Már általános iskolás korában bekerült egy fúvószenekarba, elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát, ahol Váczi Károly klarinétművésznél tanult.
1956-tól foglalkozott cigányzenével, a Magyar Rádió Népi Zenekara és a Magyar Állami Népi Együttes klarinétszólistája volt. Külföldi vendégszereplései során szinte az egész világot bejárta, 1971-ben az Egyesült Államokban Benny Goodman világhírű klarinétossal lépett fel. 1983-ben a margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarának vezetője lett.
1996-ban a magyar cigányzenészek "királyukká" választották, "megkoronázása" a Gellért Szálló halljában történt. 1998-ban az MDF színeiben indult az országgyűlési választásokon. Fia, ifjabb Kállai Kiss Ernő is zenész, prímás.

A Liszt Ferenc-díjat kétszer (1987, 1997) kapta meg, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, 2003-ban a Kossuth-díjat vehette át, utóbbit fél évszázados virtuóz előadóművészetéért, a műfaj megismertetését, megújítását és népszerűsítését segítő tevékenységéért. Kállai Kiss Ernőt 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével ismerték el, 2019-ben Józsefváros, 2020-ban Budapest díszpolgára lett.


Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap