Így kaphattak volna 600 ezer forinttal több pénzt a nyugdíjasok

Így kaphattak volna 600 ezer forinttal több pénzt a nyugdíjasok

Míg 10 éve az átlagkereset 70 százalékát is elérte az átlag-nyugdíj, most már az ötvenet sem. A szakértők módosítanának az emelés számítási módján. Ha maradt volna a kormány a korábbi módszernél, több százezer forinttal magasabb összeget kaphatnának az arra jogosultak. Az ATV Híradó riportja.
Mint megírtuk, tíz évvel ezelőtt az átlagkereset 70 százalékát is elérte az átlagnyugdíj, most már az ötvenet sem.

Az okok

1997 és 2009 között az úgynevezett svájci, vagy vegyes indexálás alapján számították ki a nyugdíjak éves emelését, amit 50 százalékban az infláció, 50 százalékban pedig a keresetek emelkedése határozott meg. Ily módon a gazdasági fejlődés eredményeiből a nyugdíjasok is részesültek, vagyis növekvő reálbér esetén nem csupán a reálérték megőrzése volt biztosítva.

2012-ben a Fidesz a gazdasági válságra és az IMF-hitel feltételére hivatkozva teljesen megszüntette ezt a módszert, és bevezette a tisztán inflációkövető emelést. (Előtte három évig a gazdasági helyzethez igazított átmeneti rendszer működött). Ennek lett a következménye az, hogy míg 10 éve az átlagkereset 70 százalékát is elérte az átlagnyugdíj, most már az ötvenet sem.
Ha 2012-ben visszaállították volna a vegyes indexálást, akkor jelentősen magasabbak lennének a nyugdíjak. Juhász László, az időseket képviselő Nyuszet elnöke az ATV Híradónak elmondta: „Ha visszaállították volna, akkor – 2 évvel ezelőtt azt számoltam ki – 25 százalékkal magasabb nyugdíjak lennének. Az az átlagnyugdíjasra lefordítva azt jelenti, hogy a mostani 200 ezer forint körüli átlagnyugdíj 50 ezer forinttal lehetne több havonta. Ami 600 ezer forint évente”.

Jövőre a nyugdíjak 6, míg a bérek körülbelül 10 százalékkal emelkedhetnek. Ahogy a novemberi, úgy a januári emelést is törvény írja elő, mindkettő a kabinet becslésén alapul.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap