Minden magyar otthont érint a ma életbe lépő szabályozás

Minden magyar otthont érint a ma életbe lépő szabályozás

Akár ingatlaneladáson, -bérbadáson vagy új ház építésén gondolkodsz, fontos, hogy megismerd az új energetikai előírásokat. A 2023. november 1-jén érvénybe lépő szabályozás az épületek energetikai besorolását érinti, hiszen 2024. január 1-jétől már csak az új energetikai tanúsítványokkal lehet majd ingatlant eladni, bérbeadni vagy új házat építeni. 5 évig lesz érvényes az új energetikai tanúsítvány
Az energetikai tanúsítvány egy épület energiafogyasztásáról ad adatokat. Azt mutatja meg, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. Minél kisebb energiaigénye van az ingatlannak, annál kedvezőbb energetikai minőségi osztályba sorolják. Bár energetikai tanúsítványt már eddig is mellékelni kellett az eladó ingatlanok mellé, a most életbe lépő újfajta tanúsítványokon részletesebb információk szerepelnek majd.
Fel kell majd tüntetni a határolószerkezetek, mint a külső falak vagy a nyílászárók és a gépészeti rendszerek energetikai minőségét egy ötös skálán. A korábbinál részletesebb energetikai fejlesztési javaslatokat is tartalmaznia kell a tanúsítványnak, amik segíthetnek a magasabb besorolási szintet elérni. Ezek száma is nő jövő évtől, a jelenlegi AA++-tól JJ-ig terjedő skála kibővül A+++-tól I-ig terjedőre.

A most is használt energetikai jellemzők mellett pedig minden ingatlan kap egy új besorolást is a szén-dioxid-kibocsátása alapján. A tanúsítványok érvényessége tíz évről öt évre csökken le. Változás az is, hogy az energetikai tanúsítványokat már az ingatlan hirdetésében is fel kell tüntetni, eddig ez ráért később is. Ennek beszerzése egyébként az ingatlan eladójának a feladata, új építésű házaknál pedig a kivitelező felelős érte.

Új tanúsítvány beszerzése

A szabályozás ugyan ma lép életbe, 60 nap türelmi idő áll az ingatlantulajdonosok rendelkezésére, ez alatt az idő alatt még elfogadják a régi tanúsítványokat is. Január 1-től viszont már csak az új igazolással lehet ingatlant eladni vagy bérbeadni, így újra el kell majd végezni az épületek energetikai minőségi osztályba sorolását. A tanúsítvány megléte egyébként a legtöbb lakossági és vállalati energiahatékonysági pályázathoz és a zöld hitelhez is szükséges.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap