Brutális áremelkedés jön januárban - EZ mindenkit érint

Brutális áremelkedés jön januárban - EZ mindenkit érint

A 2024-es év kezdetével újabb jelentős áremelkedésekre kell számítaniuk a magyaroknak, ahogy átalakulnak a díjrendszerek, nőnek a költségek, és bevezetésre kerülnek új adók – közölte a naphire.hu.
A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének előrejelzése szerint a logisztikai és áruszállítási díjak közel 20-25 százalékkal növekedhetnek a következő évben.

Az útdíjak jelentős emelkedése mellett 2024 elejétől megváltozik az üzemanyag jövedéki adója is.

Az üzemanyagok jövedéki adója literenként 41 forinttal emelkedik. A közúti áruszállítást terhelő útdíjak is érdemben nőnek, és a fizetős szakaszok száma is jelentősen bővül.
Az ágazatban a két számjegyű bérnövekedés is tovább növeli a logisztikai vállalkozások költségeit, amelyeket várhatóan a vállalatok a díjaikba beépítenek majd.

Az energiaárak csökkenése enyhít a raktárlogisztikai költségeken, de nem képes teljes mértékben kompenzálni a költségek növekedését.

Bíró Koppány Ajtony, az MLSZKSZ főtitkára szerint a költségek növekedése az egész logisztikai ágazatot érinti, és a díjemelések nélkülözhetetlenek a fuvarozási kapacitások fenntartásához, különösen az áruszállítási volumenek visszaesésekor. Ha nincs díjemelés, a vállalatoknak kapacitást kell csökkenteniük, ami idővel az egész gazdaságot érintené. A magyaroknak tehát a 2024-es évvel együtt fel kell készülniük a brutális drágulására.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap