1 perce érkezett! 400 ezer forint pluszra tehetnek szert a nyugdíjasok - ÍME a részletek:

1 perce érkezett! 400 ezer forint pluszra tehetnek szert a nyugdíjasok - ÍME a részletek:

Nyugdíjemelés és nyugdíjprémium: így fognak kinézni a gyakorlatban a nyugdíjasokat érintő juttatási változtatások.

A kormány hivatalosan is lejjebb hozta az idei évi GDP várakozását, ez pedig azért lehet érdekes, mert az új összeg pont annak a határán billeg majd, hogy a nyugdíjasok jogosultak lesznek-e a prémiumra vagy sem - írja a Portfólió.
Az eredeti költségvetésben 4%-os GDP-növekedést írt a kormány, Varga Mihály pénzügyminiszter azonban bejelentette, hogy ez a szám valamivel kevesebb, csupán 3,6% lesz végül. A nyugdíjprémium azonban csak 3,5%-os növekedés felett illeti meg a nyugdíjasokat, tehát a kormány jelenleg úgy számol, hogy ezt a prémium eléréséhez szükséges minimumot éppen hogy csak átlépi a GDP növekedése a 2024-es évben.

A nyugdíjprémium két dolog szorzata: a tényleges GDP-növekedés és a törvényi 3,5% küszöbérték különbségével mint szorzószámmal kell megszorozni a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. A tavalyi átlagnyugdíjjal számolva, ez idén plusz 5775 forintot jelent nyugdíjasonként idén novemberben.
Nyugdíjemelés is esedékes volt az idén: januárban átlagosan összesen 6%-kal emelték, ami 13 ezer forintot jelent fejenként, viszont összesen 360-400 milliárd forintnyi pluszköltséget az államnak éves szinten. Ezenkívül februárban érkezik a várva várt 13. havi nyugdíj folyósítása is, amely összesen 449 milliárd forintba fog kerülni a kormány előzetes becslései alapján.

Összegezve tehát, ha mindhárom tényező megvalósulását figyelembe vesszük akkor,

- a 6%-os januári emelés havi 13 ezer forintos pluszt jelent, ami éves szinten nagyjából 157 ezer forint,
- az egyszeri nyugdíjprémium 5775 forint lehet az átlagnyugdíj esetében,
- a 13. havi nyugdíj februári érkezése pedig 231 ezer forintos pluszösszeget jelent majd a nyugdíjasoknak.

Ez összesen egy év alatt közel 400 000 forintos pluszjövedelmet, pontosítva 393 755 forintot jelent a nyugdíjasoknak fejenként.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap