Brutális -23 fok volt Magyarországon az éjszaka, de ez még semmi, mert ami most jön az még durvább lesz

Brutális -23 fok volt Magyarországon az éjszaka, de ez még semmi, mert ami most jön az még durvább lesz

Brutális hideget mértek szerda reggel Szilvásvárad és Répáshuta között, a Mohos-töbörben. A jelentések szerint -22,95 fokot mutattak a hőmérők a helyszínen. A szakértők szerint nem lett volna szél, akkor a -25, de akár a -30 fokot is simán elérte volna.
Az elképesztően hidegről Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatikai Intézete számolt be a Facebook-oldalán. A kiugróan alacsony hőmérsékletet a -22,95°C-ot, a Mohos-töbörben mérték. (A töbör egy kerekded, zárt szintvonalú mélyedés, amiben a sűrűbb hideg levegő összpontosul.) A Mohos-töbör nagyjából Szilvásvárad és Répáshuta között félúton helyezkedik el, írja a Telex.
"A körülmények adottak voltak az inverziós légrétegződés kiépüléséhez a töbrön belül, hosszú idő óta a legkevésbé zavart görbét rögzítettük az elmúlt éjszaka. Az éjfél körüli időszakos szél általi zavarás nélkül a görbe minimumértéke minden bizonnyal -25°C alatt lett volna."

Majd hozzátették, hogy ha lett volna egybefüggő hótakaró a Bükk-fennsíkon, akkor ez az érték akár a -30 fokot is meghaladhatta volna.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap