EBBEN a pillanatban jelentette be a Pécsi Nemzeti Színház a borzasztó gyászhírt - Mindenki megrendült

EBBEN a pillanatban jelentette be a Pécsi Nemzeti Színház a borzasztó gyászhírt - Mindenki megrendült

A Pécsi Nemzeti Színház szomorú hírt jelentett be: 92 éves korában elhunyt Barkó György színművész.

"Barkó György 1989-ben települt át Kolozsvárról Pécsre, az akkori színházigazgató Lengyel György invitálására. 1989 márciusától nyugdíjazásáig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, ahol számtalan fontos szerepben láthatta a közönség. Több mint 800 előadásban játszott.
A drámai karakter szerepektől a klasszikus vígjátéki figurákon át, a zenés vígjátékok és a bohózatok jól ismert alakjait egyforma erővel, odaadással, alázattal formálta meg. Alakításait erős érzelmi, indulati telítettség jellemezte. Ugyanakkor groteszk humora is kitűnően érvényesült a modern drámai szerepek megformálásában.

A Brassó megyei Pürkerecen született 1931. július 18-án. Elemi iskoláit szülőfalujában és Kommandón járta. Nyolc évig volt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanulója. 1954-ben végezte el Kolozsváron a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet. 1988-ig volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, Harag György társulatának vezető színésze. A pécsi színházi munkák mellett sok hazai filmszerepben is láthatta a közönség.
„A színházra úgy kell tekinteni, mint a templomra. És úgy is kell viselkedni benne.” Ez a mondása mindannyiunk fülében élénken cseng, akik ismertük. Jó volt a közelében lenni, jó volt a kollégájának lenni. Kedvessége, szerény bölcsessége, józan gondolkodása, hatalmas szakmai tudása példaértékű volt.

Isten nyugosztaljon drága Gyuri bácsi! Emlékedet szeretettel őrizzük."Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap