Felfoghatatlan tragédia! Most kaptuk a hírt a haláláról! Nyugodjék Békében Drága Gyuri bácsi!

Felfoghatatlan tragédia! Most kaptuk a hírt a haláláról! Nyugodjék Békében Drága Gyuri bácsi!

Barkó György alakításait erős érzelmi, indulati telítettség jellemezte.

Kilencvenkét éves korában, kedden elhunyt Barkó György színművész, a Pécsi Nemzeti Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának egykori tagja, tudatta a pécsi teátrum szerdán. Barkó György a Brassó megyei Pürkerecen született 1931. július 18-án. Elemi iskoláit szülőfalujában és Kommandón járta. Nyolc évig volt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanulója. 1954-ben végezte el Kolozsváron a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet. 1988-ig volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, Harag György társulatának vezető színésze.
A színművész 1989-ben települt át Kolozsvárról Pécsre, az akkori színházigazgató, Lengyel György invitálására és nyugdíjazásáig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. A teátrumban számtalan fontos szerepben láthatta a közönség, több mint 800 előadásban játszott.

A méltatás szerint

a drámai karakterszerepektől a klasszikus vígjátéki figurákon át, a zenés vígjátékok és a bohózatok jól ismert alakjait egyforma erővel, odaadással, alázattal formálta meg.
Alakításait erős érzelmi, indulati telítettség jellemezte, ugyanakkor groteszk humora is kitűnően érvényesült a modern drámai szerepek megformálásában.

A pécsi színházi munkák mellett sok hazai filmszerepben is láthatta a közönség: egyebek mellett Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, Groó Diana Csoda Krakkóban és Enyedi Ildikó Tamás és Juli című filmdrámájában, valamint a Kisváros című magyar televíziós sorozatban is szerepelt - írja az MTI.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap