Figyelmeztet a rendőrség!Ha ilyen sms-t kap ne nyissa meg!

Figyelmeztet a rendőrség!Ha ilyen sms-t kap ne nyissa meg!

Legyen szkeptikus, soha ne adja meg bankkártyája adatait SMS-ben érkező kérésre, így elkerülheti, hogy csalók áldozatává váljon – tanácsolja friss hírében a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Egyre szaporodik az úgynevezett „csomagküldő szolgálatoktól” érkező SMS-ek száma, amelyben csalók tájékoztatják a sértettet, hogy csomagja érkezett. Az üzenetben megírják, hogy a kézbesítési cím egyeztetése szükséges, amelyet egy linkre kattintva tehet meg a címzett, amelyben a bankkártyájával kapcsolatos adatokat kell egyeztetni.
Amennyiben a számlatulajdonos a kérésnek eleget tesz, a bűnözők a bankkártya, illetve bankszámla adataihoz máris hozzáférnek, és – sok esetben távol-keleti országban – különféle vásárlásokat bonyolítanak le – közölte a rendőrség.

A bűncselekmények megelőzése érdekében a következőket tanácsolja a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság:

Amennyiben csomagot vár, ellenőrizze a kapott üzenet telefonszámát! Magyarország nemzetközi előhívó száma +36. Ha nem így kezdődik a küldő száma, mindenképpen gyanakodjon!

Azért, mert ugyanarra a szolgáltatóra hivatkozik az üzenet, akitől Ön csomag érkezését várja, még egyáltalán nem biztos, hogy onnét is keresik!

A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el a bankszámlája, valamint bankkártyája adatait, illetve a CVC kódot sem. Kizárólag a névre, a szállítási címre, illetve a közvetlen elérhetőségekre (telefon, e-mail) van szükségük. Ezeket az információkat azonban a rendelés leadásakor a webshop részére kell megadni. A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap