Jön az újabb Volán-sztrájk! Mutatjuk, mely járatok maradnak ki - ÍME

Jön az újabb Volán-sztrájk! Mutatjuk, mely járatok maradnak ki - ÍME

Ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdetett január 28-ára és 29-ére az adventi sztrájk után a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Volánbusznál. A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, hiszen a MÁV-Volán-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak – közölte a munkáltató pénteki közleményében az MTI-vel.

A Volán-sztrájk sztrájk tervezett ideje alatt a társaság biztosítja az elégséges szolgáltatásokat.
A Volánbusz közleménye felidézi, hogy a MÁV-Volán-csoport vezetése idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal növekedne, az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már az idei évben.

A közlekedési társaság szerint az érdekképviseletek többsége – „a reálbér értékének megőrzését biztosító garanciák esetén” – elfogadhatónak tartja a hosszabb távra szóló bérmegállapodást is. A kérdéses garanciák kidolgozására a munkáltatói oldal nyitottságot mutatott – szögezte le a Volánbusz.

Ugyanakkor a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, és január 28-ára és 29-ére újabb, kétnapos sztrájkot hirdetett.
A közleményben hangsúlyozták, hogy a cégcsoport továbbra is elkötelezett a jövő évi bérekről szóló megegyezés iránt, mielőbb szeretné lezárni a tárgyalásokat, és megkötni a bérmegállapodást. A tárgyalások a lehető leghamarabb folytatódnak.

A cég által indokolatlannak minősített sztrájk ellenére a Volánbusz haladéktalanul megkezdte a felkészülést. Az elégséges szolgáltatás keretében az első napon a helyi járatok 95, a helyközi járatok 79,6 százaléka, a második napon pedig a helyi járatok 74 a helyközi járatok 54,5 százaléka biztosan közlekedni fog.

A Volánbusz felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentése érdekben a MÁV-Start nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást a sztrájk mindkét napján. A Volánbusz javasolja, hogy aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak. A MÁV-Volán csoport mindent megtesz, hogy az utasok minél gyorsabban eljuthassanak úti céljukhoz – írták a közleményben.

Szakszervezet: a SZAKSZ nem írhat alá hároméves bérmegállapodást!
Az már teljesen biztosnak látszik, hogy a SZAKSZ egyedül marad abban, hogy nem köt hároméves bérmegállapodást a munkáltatóval. A MÁV-Volán csoport vezérigazgatója, a holnapi napon írásban fogja közölni, – valószínűleg ismételten a három évre szóló – legújabb bérajánlatát, amiről a munkáltató a szakszervezetekkel, január 30. napján folytatná a bértárgyalást – fogalmazott a szakszervezet Facebook-oldalára feltöltött közleményben Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke.„A kilenc szakszervezetből, már nyolc hajlandó lenne, MÁV-Volán csoport szinten, hároméves bérmegállapodást kötni, egyedül a SZAKSZ az, aki ezt a kezdetektől fogva következetesen elutasítja. Abban az esetben, ha a január 28-29. napján megtartott sztrájkunk ereje nem éri el azt a mértéket, ami a tulajdonost jobb belátásra bírja, akkor a munkabeszüntetés után, mindent el fog követni, hogy a SZAKSZ is beálljon a sorba és fogadja el, a MÁV-Volán csoport több éves bérfejlesztési ajánlatát.”

Hozzátette: viszont akkor, ha egy elsöprő erejű munkabeszüntetéssel kinyilvánítjuk azt, hogy nem fogadjuk el a hároméves bérmegállapodást és az abban foglalt megalázóan alacsony mértéket, akkor ezzel a sikerrel felvértezve folytathatjuk a bértárgyalást a munkáltatóval – fogalmazott Dobi István.

A várhatóan nem közlekedő járatok listája ezen a linken érhető el, valamint az utas.hu utazástervező oldalon is látható a helyközi járatok esetleges érintettsége – írták.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap