Újabb tragédia híre érkezett! Fantasztikus magyar művészét gyászolja az ország - Óriási veszteség

Újabb tragédia híre érkezett! Fantasztikus magyar művészét gyászolja az ország - Óriási veszteség

Életének 89. évében elhunyt Finta József építész, a nemzet művésze, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa-díjas alkotó, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja – tudatta honlapján a Finta Stúdió.
A közleményben Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgáráról azt írják: Finta József az építész szakmát egy legendás modernista generációtól tanulta, majd alkotásai révén vált ő is annak teljes jogú tagjává.
Finta József 1935. június 12-én született Kolozsváron. 1958-ban az Építőipari- és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, majd a Lakóterv munkatársa, osztályvezetője, később igazgatóhelyettes-főépítésze volt. Magyarországon és külföldön is osztatlan elismerést aratott alkotásaival.

Számos szállodát tervezett: a Duna Intercontinentalt, a Fórumot, a Tavernát, a Novotelt, a Kempinskit, valamint a Kongresszusi Központot és a Nemzetközi Kereskedelmi Központot, de nevéhez fűződik a Szabadság téri Bank Center, a Teve utcai rendőrpalota, a lágymányosi egyetemi városban a Budapesti Műszaki Egyetem, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem (BME-ELTE) informatikai épülete és a WestEnd City Center is.

Dr. Finta József az építészetet komoly játéknak tartotta, melyet gyermeki lélekkel lehet csak művelni. A legutóbbi időkig töretlenül lelkesedett minden új dologért, miközben folyamatosan a maradandót és az időtlen próbálta megtalálni bennük.

Tanítványai az Építészfórum nekrológjában így búcsúztatták: "A MŰ tehát tovább forog, bár az ALKOTÓ immáron pihen, a felelősséget és a feladatot, amit ránk bíztál, értjük, érezzük és idővel mi is tovább adjuk."

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap