Élete végéig EKKORA összeget kap Novák Katalin, de ez még nem minden, mert EZEN felül még megilleti továbbra is a...

Élete végéig EKKORA összeget kap Novák Katalin, de ez még nem minden, mert EZEN felül még megilleti továbbra is a...

Politikai értelemben rengeteget, anyagi értelemben viszont jóformán semmit sem vesztett a lemondásával Novák Katalin. Volt köztársasági elnökként lényegében ugyanolyan színvonalon élhet tovább, mintha a hivatalában marad.

Államfői fizetését (ami jelenleg 4,6 millió forint havonta) ugyanúgy élete végéig megkapja

a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény alapján, ráadásul az infláció miatt sem kell aggódnia, mert minden évben automatikusan megemelik a juttatást a bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben.
Ha kéri, az állam biztosítja a méltó lakhatását is. Elődje, Áder János például egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott, amit közel 1 milliárd forintért újítottak fel közpénzből. Schmitt Pál viszont, aki a plágiumügye miatt mondott le 2012-ben, nem élt ezzel a lehetőséggel, vagyis nem igényelt állami rezidenciát, megoldotta saját magának a lakhatását.

Ez egyébként elméletileg Novák Katalinnak sem okozna nehézséget a távozása esetén, mivel a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint összesen hét lalóingatlannal rendelkezik, a legnagyobb egy 240 négyzetméteres ház a XI. kerületben, ez felerészben az övé, ahogy egy újbudai lakás is, van továbbá egy kizárólag az ő nevén lévő lakás is a XI. kerületben, három pedig Szegeden, valamint egy balatonlellei üdülő. (Ez azonban Ádernél sem volt szempont, két nagyobb budai ingatlana ellenére költözött be az új állami rezidenciájába.)
Novákot ezen kívül élete végéig megilleti a személyes autóhasználat, a gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja. Jár neki egy háromfős titkárság, továbbá kiemelt egészségügyi ellátás – ezek is haláláig szóló juttatások.

Lesz éves kerete, amelyet tetszés szerint oszthat szét a neki szimpatikus szervezetek között. Tavaly a volt köztársasági elnökök 73–73 millió forint felett rendelkezhettek.

A külföldi hivatalos programjaira első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton egyaránt, továbbá használhatja a kormányvárót is. Egyetlen kiváltságtól esne el Novák a lemondása esetén: nem vehetne igénybe többet különgépet.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap