ERRE vártunk! Hivatalos! BEJELENTETTÉK! Rengeteg pénz érkezik a magyar...

ERRE vártunk! Hivatalos! BEJELENTETTÉK! Rengeteg pénz érkezik a magyar...

Összesen 910 milliárd forint EU-forrás meghirdetése várható a következő hónapokban, amelyből két pályázati keretösszeget már jövő héten közzétesz majd a kormány.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében lett ek meghirdetve az érkező EU-s pénzek, valamint a vállalkozásfejlesztési pályázatokhoz kapcsolódó hitelnél nulla százalékos kamatlábról is határozott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A bejelentés egy kedd reggeli sajtótájékoztatón hangzott el, amiről a Portfolio számolt be.
Jelen volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László is, aki kiemelte:

Végre ténylegesen is elindulnak az uniós források, és ennek a mérete nagyjából 900 milliárd forint, ami már érzékelhető nagyságrend; és ha ez megjelenik a magyar gazdasági szereplőknél, a kkv-knál, a K+F+I területen, akkor ez mindenképpen meg fogja lökni a magyar gazdaság lendületét.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy az uniós viták mellett is „a GINOP Plusz források szabadok, a gazdaságba áthelyezhetőek.” Aláhúzta, a kormány célja a gazdaság helyreállítása 2024-ben, ez pedig azt jelenti, hogy 4%-os GDP-növekedést szeretnének elérni, és ennek három kulcseleme van:
- A (lakossági) fogyasztás helyreállása,
- A belső kereslet (termelés, beruházások) helyreállítása,
- A munkaerőpiaci aktivitási ráta növelésén keresztüli gazdaságélénkítés. Utóbbihoz megjegyezte: „szeretnénk, ha több magyar dolgozna”.

A miniszter állítása szerint, a GINOP Plusz programban csaknem 910 milliárd forint áll rendelkezésre, két „prioritásban":

- A vállalkozásfejlesztés kapcsán 450 milliárd forintos a keret, amelyről múlt héten már tett bejelentést a tárca, és most is elmondta Nagy Márton, hogy ennek a keretnek a nagy része visszatérítendő, vagyis hitel alapú forrás.
-A munkaerőpiaci aktivitás növelésére 460 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Ez a keret inkább vissza nem térítendő támogatásokat takar a tárcavezető jelzése szerint. „A miniszterelnök utasítása értelmében ezeket a forrásokat a lehető leggyorsabban kell a gazdaságba juttatni”
– fogalmazott a miniszter. Ebből kifolyólag a tárca és a kamara szorosan együttműködik, és mintegy 6-8 pályázati program meghirdetése várható a következő hónapokban.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap