Gyászba borult az ország! Hétfő reggel jött a tragédia híre, meghalt B. Révész... - Hatalmas veszteség

Gyászba borult az ország! Hétfő reggel jött a tragédia híre, meghalt B. Révész... - Hatalmas veszteség

Csaknem 1500 műsort rendezett, 1993-ban az év rendezőjének választották, több tucat Nívó-díjban részesült

81 éves korában elhunyt B. Révész László Balázs Béla-díjas rendező, a magyar televíziózás kimagasló és egyik legnagyobb tudású alakja – írja a Népszava.
B. Révész László dokumentumfilm- és televíziós rendező amatőr filmesként kezdte pályáját, majd évtizedeken keresztül a televíziónál dolgozott. Olyan alkotásokat készített, mint a falvak átalakulását majdnem negyven éven át dokumentáló Pogány (1970–2008) című dokumentumsorozatot, az ózdi munkáscsaládokról 1975-ben forgatott, nyilvánosságra nem hozhatott, majd 2005-ben bemutatott és díjazott Kisamerikát, vagy a hajléktalanokkal foglalkozó Diogenész hordót keres (2006). Az életmű fontos darabja, A látogatás a holokauszt-traumával foglalkozó első hazai dokumentumfilmek egyike.
B. Révész csaknem 1500 műsort rendezett, 1987-ben Balázs Béla-díjjal jutalmazták, 1993-ban az év rendezőjének választották, és élete során több tucat Nívó-díjban részesült, 2006-ban pedig a Kamera Hungária televíziós fesztivál dokumentumfilm kategória díját, és a Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesülete vándordíját is megkapta.



Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap