Döntöttek! A nőknél is bevezetik a kötelező sorkatonaságot

Döntöttek! A nőknél is bevezetik a kötelező sorkatonaságot

A nemi egyenlőség nevében döntöttek Dániában amellett, hogy a nők számára is bevezetik a kötelező sorkatonaságot. Az új törvény 2026-től lép érvénybe.
A dán kormányfő, Metter Frederiksen azt hangsúlyozta a bejelentés kapcsán, hogy nem azért hozták meg ezeket a döntéseket, mert háborút szeretnének, hanem pont ezt szeretnék elkerülni, azonban az ukrán-oroszkonfliktus miatt szerintük komolyan kell venni a honvédelmi területet.

A bejelentésben több részben is módosították a katonai védelemre vonatkozó szabályokat. Egyrészt a nőkre is kiterjesztik a kötelezi sorkatonaságot, ami 2026-től lép majd életbe. Másrészt pénzügyileg is növelték a védelmi készültséget, a következő 5 évben 6 milliárd dollárral emelik ennek keretét. Frederiksen a szerdai bejelentésnél kijelentette, hogy a kormány a "nemek közötti teljes egyenlőség" elérésére törekszik. Továbbá kiterjesztették a sorkatonai szolgálatot 4 hónapról 11 hónapra, ami a férfiakra és a nőkre is egyenlően vonatkozik.
A BBC szerint a skandináv országban a nőknek eddig is volt lehetősége sorkatonaságra jelentkezni önkéntes módon. Dániában tavaly 4700-an teljesítettek katonai szolgálatot, ennek mintegy 25%-a volt nő.

Egyébként nem Dánia az első, ahol a nők számára is kötelezővé tették a katonaságot, Norvégia és Svédország már korábban előírta a nők katonai szolgálatát.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap