Közérdekű információ: 2022-től a NAV már nem küld csekket a súlyadóról.Ezt kell tennie az autótulajdonosoknak

Közérdekű információ: 2022-től a NAV már nem küld csekket a súlyadóról.Ezt kell tennie az autótulajdonosoknak

Közérdekű információ:
Idén már egyösszegben lehet majd fizetni a gépjárműadót, valamint mentességet kaphatnak bizonyos szervezetek a megfizetés alól. Egy öthavi részletfizetési lehetőséget is törvényi erőre emelne a kormány a 2024-es adócsomag szerint
A Pénzügyminisztérium által kedden bemutatott adócsomag szerint 2024-ben már lehetőség nyílik arra, hogy a tulajdonosok a gépjárműadót a jelenlegi két részlet helyett egyösszegben, április 15-ig fizessék meg.

Ez fontos könnyítést jelent, mivel eddig az éves adót két részletben kellett megfizetni, március 15-ig és szeptember 15-ig. Volt arra lehetőség, hogy valaki az éves adót egy összegben, március 15-éig megfizesse, de akkor előállhatott olyan helyzet, hogy az időarányosan megállapított adót külön is meg kellett fizetni, ha erről külön határozat jött.

Az nem változik, hogy az éves adót a járműnyilvántartásban az év első napján szereplő üzembentartó, ha nincs ilyen, akkor tulajdonos köteles megfizetni. Ha új autóról volt szó, akkor a forgalomba helyezés hónapjánál volt érvényes ugyanez a szabály.
Az is bekerült a törvények közé, hogy a kormány könnyít bizonyos autósok helyzetén, a természetes személyek esetében a tárgyévben előírt éves gépjárműadó-fizetési kötelezettségre öthavi részletfizetést engedélyeznek. Ennél viszont fontos módosítás, hogy az automatikus részletfizetési kedvezménnyel jelenleg csak a természetes személyek élhetnek,

A JAVASLAT KITERJESZTI AZ AUTOMATIKUS RÉSZLETFIZETÉSI KEDVEZMÉNY LEHETŐSÉGÉT A JOGI SZEMÉLYEKRE IS.

Új elem a Gjt. módosításával, hogy az egyesület, alapítvány, köztestület mentesül a gépjárműadó megfizetése alól, ha a jármű költségvetési szerv, egyesület vagy alapítvány tulajdonában van és nem keletkezett a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége.

Így bevezetik azt a főszabálytól való eltérést, hogy a nem természetes személy tulajdonos lesz az elsődleges szempont, így ha a gépjárműnek van üzembentartója, akkor is az alapítványi, egyesületi stb. kedvezményt kell vizsgálni.

2022-től a NAV már nem küld csekket a súlyadóról.

A tulajdonosnak kell küldenie egy sms-t a NAV- nak, ha szeretné azt megigényelni. (Egyébként az ügyfélkapun lehet elolvasni a levelet, amit küldtek – akinek van. Ott közlik az utaláshoz szükséges adatokat.)
A telefonszám: 06303444304
SMS-ben el kell küldeni a CSEKK szót, majd szóköz, aztán annak a személynek az adóazonosító jelét, akinek a gépjármű a nevén van. Add tovább, hogy más is tudjon róla.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap