Aki átalánydíjat fizet a gázszámlánál most jól figyeljen! EZ a módosítás lépett életbe

Aki átalánydíjat fizet a gázszámlánál most jól figyeljen! EZ a módosítás lépett életbe  

Az átalánydíjat fizető fogyasztóknak ad segítséget a kedvezményes földgázmennyiség kiosztásának áprilistól életbe lépő módosítása – jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos Budapesten.

Németh Szilárd sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyenletes részarányos számlát fizető ügyfelek számlázásáról szóló kormányrendelet szerdán jelenik meg a Magyar Közlönyben, és csütörtökön már hatályba is lép.
Felidézte: egy évtizeddel ezelőtt a kormány azért vezette be a rezsicsökkentést, hogy a magyar lakosságot, a fogyasztókat ne tegyék ki a „piaci martalócoknak”. A cél az volt – tette hozzá – ne fordulhasson elő, hogy a magyarok fizessék Európa legmagasabb energiaárait, különös tekintettel a lakossági földgázra, amely a baloldali kormányok idején a kontinensen a legmagasabb volt.

Bozóky Anita, a Magyar Villamos Művek (MVM) kommunikációs igazgatója ismertette, az intézkedés bevezetését elsősorban az indokolta, hogy a részszámlázással fizető, hozzávetőleg másfél millió család, vagyis az átalánydíjat fizető fogyasztók közül mintegy százezren szembesültek azzal: a tavaszi-nyári számláikon a korábbiakat jelentősen meghaladó összegek szerepeltek.

Az MVM a tavalyi évben ezért javasolta, hogy ők váltsanak más számlázási módra, illetve a problémát a részletfizetés külön elbírálás nélküli felajánlásával kezelte 2023-ban.
A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a fogyasztók jogos igénye volt, hogy ennél egyszerűbben, jobban kalkulálható módon fizethessenek a felhasznált gázmennyiség után.

Közölte, hogy a minisztérium és az MVM együttműködésével sikerült megoldást találni erre a problémára, így a szükséges jogszabály-változtatásokat követően áprilistól módosítják a kedvezmények kiosztását az egyenletes részszámlás fogyasztóknál. Az intézkedés bevezetése automatikus és az MVM ügyfeleinek mintegy kétharmadát érinti – tette hozzá.

Kiemelte, hogyaz augusztustól július végéig tartó úgynevezett rezsiévre járó, rezsivédett áron fizetett gázmennyiséget az év minden napjára egyenlő arányban osztják el a rezsiszámlákon, ezzel a részszámlák kiszámíthatóbbá, a háztartások kiadásai tervezhetőbbé válnak.

Bozóky Anita hangsúlyozta, hogy már a tavaszi elszámoló számlák esetében is így osztják ki a kedvezményes gázmennyiséget, az ügyfeleknek csak azért kell fizetniük, amit valóban elhasználnak, ezzel pedig csaknem százezer háztartás kerülheti el a jövőben a kiugróan magas részszámlákat.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap