Sokkoló! A sérült gólyából akart húslevest főzni EZ a magyar pár - Rendőröket kellett rájuk hívni, miután... - Videó

Sokkoló! A sérült gólyából akart húslevest főzni EZ a magyar pár - Rendőröket kellett rájuk hívni, miután... - Videó

Ebédet akartak főzni a sérült gólyából – számolt be a Tények. “Lehet, lesz belőle egy húsleves” – ezt mondta az a férfi, aki egy nővel egy sérült gólyát akart ellopni Nyírlugoson. A madarat korábban megrázta az áram, ezért nem tudott elrepülni. A gólyatolvajokról – akik éppen a kocsijukba akarták berakni az árokban fekvő, sérült állatot – videó is készült. Hallani a felvételen, ahogy a szemtanú rászól a párosra, és azt mondja nekik: hagyják békén a sérült madarat, mert védett állat.
Rövid időn belül vitatkozni kezdtek, a felvétel készítője ugyanis azt mondta, hogy ha nem hagyják békén a madarat, akkor kihívja a rendőrséget. A tolvajokat még ez sem érdekelte.

A rendőrök gyorsan a helyszínre érkeztek, a sérült gólya végül a Debreceni Madármentő Állomásra került.A szakemberek megvizsgálták a madarat. “Mivel ő röpképtelen, most itt lesz elhelyezve. Mivel nem nagy a sérülése, várhatóan fel fog épülni” – mondta Szűcs Edit.
A madármentők szerint elfogadhatatlan, amit a videóban szereplők tenni akartak a madárral, különösen azért, mert vélhetően egy tojóról van szó, amely már lerakta a tojásait a fészkébe. A gólyatolvajok elszakították volna a sérült anyamadarat a leendő fiókáitól.

Mint ismert, a fehér gólyák hazai egyedszáma csökkenőben van: a 2014-es 5600-5800 párral szemben 2019-ben már csak 4000 itt fészkelő párról tudni – erre 2022-ben hívta fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A csökkenés hátterében az áll, hogy kevesebb az üde, nedves gyep és mocsár; csökken a zsákmányállatok száma; előfordul az áramütés; sok vegyszert használnak a mezőgazdaságban, valamint átalakulnak a telelőhelyek is.

Amúgy tavaly augusztusban ellopták II. Erzsébet, brit királynő egyik hattyúját és megsütötték. A madár maradványait egy járőr találta meg egy, a windsori kastély melletti szigeten találták meg. A korona a mai napi fenntartja a jogot, hogy saját tulajdonának tekintse az összes jelöletlen hattyút a Temze mentén, így a bántalmazásuk bűncselekménynek számít.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap