Rendkívüli bejelentést tett a kormány szerda délután a benzin árakról - EZ fog történni mostantól

Rendkívüli bejelentést tett a kormány szerda délután a benzin árakról - EZ fog történni mostantól

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerda kora délután a hazai üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésről tájékoztatta a nyilvánosságot.
A miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormányülésen újra áttekintették az üzemanyagárak helyzetét. Két héttel ezelőtt arra kérték az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntesen a régiós árakhoz igazítsák az árakat. A kormány mérlegelte a kereskedők azon javaslatát, miszerint a régiós átlag helyett a szomszédos országok átlag áraihoz hasonlítsák a benzinárakat, azaz kerüljön ki a referenciaértékből Lengyelország, Csehország és Bulgária. A kormány úgy döntött, hogy ennek a kérésnek eleget tesz, tehát a referenciaérték a szomszédos országok értéke lesz és ez alapján értékelik a kereskedők alkalmazkodását.

A kormány megállapította, hogy a kereskedők alkalmazkodtak és a kérésnek megfelelően szomszédos árakhoz igazították az árakat. Ma reggel is bejelentették, hogy csökkentik az árakat: péntektől a 95-ös benzin 616, a gázolaj pedig 607 forintba fog kerülni.
Nagy Márton elmondta, hogy az újabb árcsökkentés azt jelenti, hogy az áprilisi csúcshoz képest a benzin 34 forinttal lett olcsóbb. A gázolaj pedig a februári csúcsértékhez képest 54 forinttal kerül kevesebbe. A miniszter szerint a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát, úgy fogalmazott, hogy most "rend van". Hozzátette, hogy ezt meg is kell tartani, ezért a kormány kéthetente meg fogja vizsgálni az árakat.

Nagy véleménye szerint az üzemanyag-kereskedők le tudják nyelni ezt az árcsökkentést, nem szembesülnek veszteséggel.



Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap