Baj van! Perceink lehetnek hátra! Az egész ország veszélyben, brutális vihar fog szétszedni minket

Baj van! Perceink lehetnek hátra! Az egész ország veszélyben, brutális vihar fog szétszedni minket

Szinte a teljes Tiszántúlon, valamint az ország középső és nyugati járásaiban van másodfokú riasztás hevesebb zivatarok veszélye miatt - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni tájékoztatójából. Hétfő délután Budapestre is kiadták a másodfokú riasztást hevesebb zivatar veszélye miatt.
„Narancs riasztás került ki az Alföld néhány járására a heves zivatarok veszélye miatt! A riasztás tovább bővülhet!”

– olvasható a HungaroMet Facebook-oldalán.

Az előrejelzés szerint hétfőn több helyen, több hullámban kell számítani zivatarokra az országban, ezek környezetében helyenként felhőszakadás (>25-30 mm), viharos (60-85 km/óra) széllökés, jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel) előfordulhat. Az érkező hidegfront mentén a Dunántúl keleti felén és a középső megyékben, valamint annak előterében a keleti, délkeleti országrészben heves zivatarok (2-4 cm-t elérő, esetleg meghaladó jégátmérő; 90 km/órát meghaladó széllökés, felhőszakadásból >30-40 mm - egymást követő zivatargócokból egy-két helyen akár >50 mm - csapadék) kialakulására is kedvezőek a feltételek.
Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. A másodfokú riasztás érinti - egyes északkelet-magyarországi járások kivételével - a teljes Tiszántúlt, több északi járást, a Duna-Tisza közének déli részét, a főváros környékét, és több dunántúli járást.

Hétfő éjfélig hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyék kivételével az egész országban.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap