Bajban Karácsony Gergely - Most jött a döbbenetes hír

Bajban Karácsony Gergely - Most jött a döbbenetes hír

Péntek délelőtt megkezdődött a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása a Nemzeti Választási Iroda V. kerületi, Alkotmány utcai székházában. A szavazatszámlálás várhatóan délután fejeződik be, csaknem 24 600 szavazatot kell újraszámolni. Az esemény sajtónyilvános.

A folyamat menetét az NVB-tagokkal a reggeli elnöki tájékoztatón véglegesítettek.

Érvénytelenből érvényessé az NVB döntése alapján nyilváníthatnak szavazatot. A szavazatok kerületenként érkeztek.

A szavazatokat a kerületi választási irodák szállították az NVI-be, és a helyi választási tagok jelenlétében bontották fel az urnákat, hangzott el. Sajtóhírekkel ellentétben idáig semelyik kerületben nem került sor újraszámolásra, közölték a tájékoztatón.

A folyamat úgy néz ki, hogy
először meggyőződnek róla: valóban zártak-e a szavazatokat tartalmazó borítékok, és megfelelően voltak-e kötegelve. Amennyiben nem, jegyzőkönyvezik és fényképet készítenek róla. Megnézik azt is, hogy egyféle színnel, egy helyre tették-e az ikszet a szavazólapon.
Amennyiben érvénytelenből érvényessé nyilvánítanak egy szavazatot, akkor a számlálók pirossal ráírják, hogy érvényes, és rögzítik a kerület nevét. Ezután átadják az érintett szavazólapot a választási bizottsági tagoknak, akik közösen döntenek az érvényességéről.
A szavazólapok ellenőrzése fél tíz előtt nem sokkal vette kezdetét, az újraszámlálás pedig fél 10-kor kezdődött. Az I. kerülettel öt perc alatt végeztek is: itt nem találtak olyan szavazatot, amelyet érvénytelennek könyveltek el, pedig érvényes.

Nem sokkal tíz óra előtt a II. és a III. kerület érvénytelen szavazatait is újraszámolták: ebben a két kerületben összesen négy érvényes szavazatot találtak.
Ezután a IV. kerülettel folytatták, de itt abbahagyták az adatközlést. A tévesen érvénytelenné nyilvánított voksokat egy sárga irattartóba gyűjtik.

Nagy Attila NVI-elnök 11 óra 30 perc körül azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy nehéz megtippelni, hány érvényes szavazatot találtak – az irattartóban, amelyet megmutatott legalább több tucat érvényes szavazat lehet. Azt is mondta, hogy valamivel több a Vitézy Dávidra leadott szavazat, de nem lehet kijelenteni, hogy csak rá érkeznének. Amikor arról kérdeztük, hogy megközelítőleg milyen arányban érkeztek érvénytelennek minősített, de érvényes szavazatok a jelöltekre, nem akart számot mondani.

Megtudtuk: az érvényes szavazatok számát a bizottsági ülésen fogják meghatározni, részadatokat addig már nem tesznek közzé. Nagy Attilától azt hallottuk, hogy erre délután 17 órakor kerül sor, előtte biztosan nem árulják el, hogy hogy áll az érvényes szavazatok száma.

Litresits András NVB-tag a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a szavazatok legalább harmada rosszul van kötegelve. Arra számít, hogy az eredmény át fog fordulni Vitézy javára, de

minden azon fog múlni, hogy a bizottsági ülésen érvényesnek számolják-e a rosszul kötegelt szavazatokat.

Litresits azt is elmondta, hogy külön vezették azokat a szavazatokat, amelyeknél a kötegeléssel probléma volt. Így elvileg visszakövethető, mely kötegeknél volt rossz a rögzítés, ami miatt akár ki- és be lehetett csúsztatni szavazólapokat. Azt mondta, az NVB délutáni ülésén bizonyára erről zajlik majd a legnagyobb vita.

Litresits közölte, az I.-től a VIII. kerületig 141 az érvényes szavazatok száma (ezek között van a két leginkább vitatott kerület, Újpest és Erzsébetváros is), ám ez nem tekinthető hivatalos részeredménynek. Azt is mondta, hogy a IX.-től a XIV. kerületig még legalább száz érvényes szavazat van.

13 óra 41 perckor véget ért a szavazatok újraszámlálása, új borítékokat már nem osztanak ki. A számlálók munkáját tapssal hálálták meg, már a bizottság adminisztrálja az eredményeket. Annak az összesítése zajlik, hogy melyik jelöltre mennyi érvényes szavazat érkezett. Ugyanakkor nem itt hirdetnek végleges eredményt, az csak az NVB délután ötkor kezdődő ülése után várható. Úgy tudjuk, hogy a végső vizsgálatot már zárt ajtók mögött folytatja le az NVB.

Fontos, hogy a Litresits által közölt számokban a Karácsonyra és a Grundtner Andrásra (Mi Hazánk) leadott érvényes szavazatok is benne vannak, de az a számolást hallgatva kijelenthető, hogy az érvényessé átminősített szavazatoknál

a leggyakrabban Vitézy neve hangzott el.


Az NVI elnöke a 444-nek azt mondta, volt olyan szavazat, amit Karácsonyra adtak le, de érvénytelennek minősítettek vasárnap. Az egyik példánál egy pipát tettek a karikába, egy másiknál ugyan beikszelték Karácsonyt, de obszcén megjegyezést tettek rá. Ezeket vasárnap este érvénytelennek minősítették, de most érvényessé váltak. Vitézynél pedig egy összefirkált lapot minősítettek érvényesnek, ugyanis volt két egymást metsző vonal az ő neve melletti karikában.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap