Hivatalos! Rengeteg magyar kap behívót, nem lehet kibújni alóla - Ők az érintettek:

Hivatalos! Rengeteg magyar kap behívót, nem lehet kibújni alóla - Ők az érintettek:

Életmentő szűrővizsgálatok válnak hamarosan kötelezővé – írja az Economx. 2025-től kezdődően méhnyak, emlő, valamint vastag- és végbélszűréssel is kötelezően orvoshoz kell járulnia a magyaroknak. A módosítás célja a halálos daganatos betegségek elleni prevenció.
Nemrég adtuk hírül, hogy a kormány a kötelező szűrővizsgálatok bevezetését fontolgatja, ez immár nem csak feltételes mód: az új szabályozás 2025. január 1-jén lép hatályba, és kötelezővé teszi a meghatározott évenkénti szűrővizsgálatok elvégzését. Ha az állampolgár, vagy annak törvényes képviselője nem teljesíti ezt a kötelezettséget, az egészségügyi államigazgatási szerv határozattal rendeli el a szűrővizsgálatot, amely azonnal végrehajthatóvá válik.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvénymódosítás többek között tartalmazza a Batthyány-Strattmann László Alapítvány létrehozását is. Ez az alapítvány a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árához fog támogatás nyújtani méltányossági alapon, ha azt a beteg kérvényezi.
Az alapítvány működését az egészségbiztosításért felelős miniszter felügyeli, és 2025. január 1-jétől kezdi meg a méltányossági eljárások során a döntéshozatalt. Az akkor folyamatban lévő méltányossági ügyekben még az egészségbiztosító fog eljárni.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a portál kérdésére azt mondta:

Magyarországon aggasztóan kevesen vesznek részt rendszeres szűréseken. A szakmai bizonyítékok alapján rendszeres szűrővizsgálatok biztosítása előnyös a társadalom számára, mivel a súlyos és gyakran előrehaladott daganatos betegségeket későn diagnosztizálják, ami az ellátórendszer túlterheléséhez és az egészségügyi költségek növekedéséhez vezet.

A módosítás azért is indokolt, mert nemzetközi viszonylatban Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben van az OECD országok között a rendszeres szűrések tekintetében.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap