ITT az igazság! Ezért lépett valójában vissza Szentkirályi Alexandra - Ez azért durva

ITT az igazság! Ezért lépett valójában vissza Szentkirályi Alexandra - Ez azért durva

Bejelentette visszalépését Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje péntek reggel – derült ki a politikus Facebook-oldaláról. Ezzel érdemben Vitézy Dávid maradt Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester egyetlen kihívója. Ugyanis bár a Mi Hazánk is állított főpolgármester-jelöltet Grundtner András személyében, a politikus esélytelen a győzelemre. A jelöltek esetleges visszalépéseit délután négyig lehetett bejelenteni, hogy az jogilag érvényes legyen, utána hiába húzatná le magát valaki a szavazólapról, már nincs erre lehetőség, és érvényesnek számítanak a rá adott szavazatok.
A visszalépését bejelentő videóban Szentkirályi arról beszélt, számára továbbra is az a legfontosabb, hogy „Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt”. – Egyben arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon! Így lehetséges a változás, így lehetséges a győzelem – mondta.

Szentkirályi visszalépését megelőzően a Mandiner arról írt pénteken reggel, a kormányközeli Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a kampány hajrájában már Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben. A mérés szerint ha SZentkirályi nem indul, Vitézy Dávidra az emberek 48 százaléka szavazna, míg Karácsony Gergelyre csak 42 százalék.
Lapunk már csütörtök este értesült arról, már a Fidesz legbelsőbb köreiből is azt terjesztik, visszalép Szentkirályi Alexandra. Mint megtudtuk, a kormánypártok mérték az átszavazási hajlandóságot, és az eredmények azt mutatták, hogy a fideszes választók nagy arányban átszavaznának Vitézyre. Május 24-én a Hvg.hu konkrétan beszámolt egy ilyen kutatásról, eszerint Szentkirályi és Vitézy esetleges főpolgármester-jelölti visszalépését is mérte a korábban a Novák Katalin kegyelmi botrány miatti lemondását is szondázó kutatócég.

Márciusban derült ki, hogy a Fidesz az addigi kormányszóvivőt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter feleségét indítja az újrázó Karácsony Gergely főpolgármester ellen a csatába. Ám az elmúlt hónapokban folyamatosan tartotta magát az a narratíva, hogy Szentkirályi Alexandra – aki korábban egy cikluson át főpolgármester-helyettes volt – az utolsó pillanatban visszalép. Május végén az ATV már tudni vélte: legkésőbb június elsejéig, a Békemenet időpontjáig dönti el a kormány, hogy a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét visszaléptetik-e Vitézy Dávid, a civil-LMP-jelölt javára. Az akkori kormányinfón az ATV felvetette: elképzelhető-e, hogy Szentkirályi Alexandrát visszalépteti a Fidesz Vitézy Dávid javára? Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: a kormányülésen nem tárgyaltak önkormányzati választási ügyekről, de ők fideszes főpolgármestert szeretnének látni Budapest élén, ám hogy Szentkirályi maradna-e vagy sem, azt nem tisztázta.

Figyelmeztető jelnek tartották azonban sokan, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai listavezetőjeként ott volt a Békemenet elején, de Szentkirályit nem lehetett látni az első sorban. Török Gábor politológus e héten már arról nyilatkozott a Telexnek, hogy nem lefutott a főpolgármester-választás, és Szentkirályi visszalépését nem tartja kizártnak. Ugyanakkor május 27-én a Fidesz sajtóosztálya még „hírlapi kacsának” minősítette a Telexnek, hogy jelöltjük visszalépne. Kubatov Gábor pártigazgató pedig tegnap, csütörtök délután is azt írta ki: „Új főpolgármester Budapestnek! #SzentkirályiAlexandra”.

Karácsony kezdettől mondta, hogy ez a „mesterterv” Mindeddig Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra is határozottan cáfolta a visszalépés lehetőségét. „Alexandra jól halad, néztem a számokat” – mondta még Orbán Viktor is április 24-én a Batthyány téren, ahol segített a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének az indulásához szükséges támogatói aláírások összegyűjtésében. Ettől függetlenül Szentkirályinak a kampánya során folyamatosan bizonygatnia kellett, hogy végig kitart. Karácsony Gergely főpolgármester azonban hónapok óta többször reális lehetőségként beszélt a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének visszalépéséről, szerinte ez volt a mesterterv. Mint fogalmazott, két jelöltje van a Fidesznek: a hivatalos, Szentkirályi Alexandra, akinek az volt a dolga, hogy mozgósítsa a Fidesz-szavazókat, az „általuk felkarolt másik jelölt” pedig Vitézy Dávid, akinek Karácsony szerint „az a dolga, hogy megossza az ellenzéki szavazókat”. A főpolgármester csütörtökön azt írta ki a Facebook-oldalára: „Azt a hírt kaptam, hogy Ungár Péter anyukája, Schmidt Mária mindent bevetve győzködi Orbánt, hogy Szentkirályi lépjen vissza Vitézy javára. Vasárnap te is kellesz a szabad Budapestnek!” Az LMP társelnöke valóban sokat áldozott jelöltjére, saját bevallása szerint 220-250 millió forint értékű anyagi támogatást nyújtott saját vagyonából Vitézy főpolgármester-jelölti kampányához.



Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap