Karácsony EZT elbukta! ITT vannak a következményei

Karácsony EZT elbukta! ITT vannak a következményei

Hamarosan sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Választási Iroda, illetve elkezdődik az érvénytelennek minősített fővárosi szavazatok újraszámolása. A folyamat várhatóan a délutánra vagy estére fejeződik be.

Hiába húzta az időt egy órán át az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd a Nemzeti Választási Iroda ülésén, megszavazták, hogy újraszámolják a főpolgármester-jelöltekre érkezett szavazatokat. Vitézy Dávid előállt a bizonyítékkal: erre hivatkozva kérnek újraszámlálást
A Karácsony Gergelyt támogató pártok minden, a felszólalásra fordítható másodpercüket felhasználták, hogy az újraszámlálás ellen fordítsák az NVI-tagokat, ám 12 igen és 4 nem szavazattal mégis nyert Vitézy fellebbezése. 

EZT a csatát Karácsony Gergely már elvesztette, vajon estére mi lesz a helyzet?

A választási irodába a sajtón kívül már a nemzetközi választási megfigyelők is megérkeztek.

Először Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke ismertette az újraszámlálás folyamatát. A végső ellenőrzést és a döntést a Nemzeti Választási Bizottság végzi, a számolásban a Nemzeti Választási Iroda tagjai is segítenek.

A számlálók csak piros tollal írhatnak a lapokra, ha egy szavazólap érvényes, azt az NVB hitelesíti majd.
A szavazatok szállításáért a választási bizottságok voltak felelősök: Nagy szerint minden szabályosan történt, ugyanakkor a II., a IX., a XIII. és a XV. kerületben nem vettek részt a helyi választási bizottság tagjai, ez a saját döntésük volt.

A lapokat azóta őrzik – folytatta az NVB elnöke –, más újraszámolásra a fővárosban – a sajtóhírekkel ellentétben – nem került sor.

Az NVI épületében 12 asztalnál 24 ember számolja és nézi át a 24 ezer szavazatot, ha találnak egy érvényeset, azt az asztal közepén lévő sárga mappákba helyezik. Azok a lapok, amiket valóban érvénytelennek látnak, visszakerülnek a saját borítékukba.

Az ellenőrzésről Nagy Attila azt mondta, kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, és a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. Jelezte: fényképpel dokumentálják a vitatott eseteket.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap