Most jött! Hatalmas botrány a választáson - Balhé alakult ki a...

Most jött! Hatalmas botrány a választáson - Balhé alakult ki a...

Vasárnap reggel 6 órakor elkezdődött a választás, ahol a testületeknek a rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetniük és haladéktalanul tájékoztatni kell a helyi választási iroda vezetőjét. Egyelőre két rendkívüli eseményt jelentettek, de szerencsére mindkettőt könnyen megoldották.
Reggel 6:53-kor Szatymazon egy állampolgár bejelentette, hogy ő érkezett először a szavazóhelyiséghez. A szavazóhelyiség nyitásakor azonban arról tájékoztatta a jegyzőkönyvvezető, hogy a már szintén várakozó másik szavazó lesz az első szavazó. Az állampolgár ezt sérelmezte, így az SZSZB a választópolgár kérésére jegyzőkönyvet vett fel.

Pár perccel később Pest vármegyében, Felsőpakonyon volt riadalom, amikor egy ember a szavazófülkében elesett és a fülke elborult. A választpolgár segítséggel felállt és távozott, a fülkét pedig helyreállították.
A szavazás napján a szavazókörben rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely veszélyezteti a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamelyik tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki vagy áramszünet következik be a szavazóhelyiségben.

Rendkívüli eseménynek számít az is, ha bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság valamely tagját, választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.

A rendkívüli eseményeket súlyuk szerint két csoportba lehet sorolni. Az egyik körbe azok tartoznak, amelyek a szavazatszámláló bizottság elnökének döntése alapján gyorsan megszüntethetők, elháríthatók, így a szavazás folytatását nem veszélyeztetik - írja az MTI.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap