PÁR PERCE JÖTT – Nagy változás jön az ATM-eknél, sokan nem örülnek majd ennek

PÁR PERCE JÖTT – Nagy változás jön az ATM-eknél, sokan nem örülnek majd ennek

Az Azénpénzem.hu legfrissebb számításai szerint, ha valaki az átlagbért ATM-ből veszi fel, annak éves banki költsége meghaladhatja a 100 ezer forintot.

Még azoknak is, akik a „pénzügyi rezsicsökkentést” maximálisan kihasználják, és körültekintően járnak el, ennek az összegnek közel a felét kell állniuk.
A magyar parlament 2013 novemberében fogadta el a „pénzügyi rezsicsökkentés” szabályait, amelynek értelmében 2014 februárjától a banki ügyfelek díjmentesen vehetnek fel havonta 150 ezer forintot, legfeljebb két részletben.

Ez a rendelkezés bevezetésekor nagyjából az akkori átlagkeresetnek felelt meg, amely a KSH adatai szerint 2013-ban 151118 forint volt. Azóta azonban jelentősen megnőttek a bérek: 2024 első negyedévében a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 414,3 ezer, kedvezményekkel együtt pedig 428,8 ezer forintra emelkedett. Még a medián bruttó kereset is alig maradt 500 ezer forint alatt.
Az Azénpénzem.hu számításai alapján, ha valaki az átlagbérét ATM-ből veszi fel, havonta átlagosan 8,6 ezer forintot kell fizetnie. Ez évente több mint 100 ezer forintos költséget jelent.

Még azoknak is, akik a legkedvezőbb, saját banki ATM-et használják, átlagosan közel 4000 forintba kerül a készpénzfelvétel nyilatkozat mellett is. Így a teljes éves költség közel 50 ezer forintot érhet el.

A számítások során még nem vették figyelembe a bankszámla havi díját és a kártyáért fizetendő összeget, amelyek szintén jelentős költségeket jelenthetnek. Emellett több bank alkalmaz minimum-, illetve fix díjakat is, amelyeket mindenképpen felszámítanak az ügylet nagyságától függetlenül.

Például az OTP Bank idegen ATM használata esetén 1581 forintot számláz. Ez azt jelenti, hogy ha valaki csak 10 ezer forintot vesz fel, a költsége közel 16 százalékos lesz. Hasonlóan magas költséghányadot mutatnak a Raiffeisen Mindennapok számláját használók esetében a saját bankjegykiadó automata esetében is, ahol a költséghányad 8,8 százalék, míg a CIB Banknál ugyanez az arány 12,2 százalék.

Az ATM-ből történő készpénzfelvétel költségei jelentősen megnőttek az elmúlt években, és az átlagbér emelkedésével ezek a költségek tovább növekedhetnek.

A banki ügyfeleknek érdemes körültekintően eljárniuk, és kihasználniuk a pénzügyi rezsicsökkentés lehetőségeit, hogy minimalizálják a készpénzfelvétel költségeit.

Azonban még a legkörültekintőbb ügyfelek sem kerülhetik el teljesen ezeket a költségeket, amelyek jelentős terhet róhatnak a háztartásokra.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap