Rendkívüli emelést kaphatnak a nyugdíjasok, de külön kérni kell, így tudod igényelni

Rendkívüli emelést kaphatnak a nyugdíjasok, de külön kérni kell, így tudod igényelni

Kevesen tudják, de a nagyon alacsony – 120 ezer forintot meg nem haladó – nyugellátások esetében kérhető az allátás méltányosságból történő emelése. A méltányossági nyugdíjemelés havonta 3-8 ezer forintot jelenthet pluszban, mely beépül a nyugdíjba – írja a Pénzcentrum.

A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján található tájékoztatás szerint méltányosság alapján kérhető bizonyos nyugellátások méltányosságból történő emelése. Emellett kérhető a nyugellátás méltányosságból történő megállapítása, egyszeri segély, valamint az árvaellátás méltányosságból történő meghosszabbítása is.
Kivételes nyugellátás-emelés engedélyezhető

a nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatár fölötti személynek,

a megváltozott munkaképességű özvegyi nyugdíjasnak;

az özvegyi nyugdíjasnak, ha fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik; továbbá

az árvaellátásban részesülő személynek.

Kivételes nyugellátás-emelés akkor engedélyezhető, ha a nyugellátás és a kérelmező számára folyósított egyéb rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 120 ezer forintot – az összeghatár 2023 előtt 90 ezer forint volt. Vagyis például nemcsak az öregségi nyugdíjat vehetik figyelembe, hanem minden egyéb rendszeres juttatást.
A KSH adatai alapján a 2023-as év eleji adatok szerint 423 ezren részesültek 120 ezer forintnál kevesebb öregségi nyugdíjban. 2024-es adat még nincs, de feltételezhető, hogy az év eleji emelés hatására a 120 ezer forint alatti nyugdíjat kapók száma tovább csökkent.

Nem engedélyezhető kivételes nyugellátás-emelés annak a személynek, aki nem nyugellátásban részesül, továbbá annak a személynek sem, akinél a nyugellátás megállapításától, továbbá a korábbi kivételes nyugellátás-emeléstől számított 3 év még nem telt el, továbbá,

aki tartós bentlakásos intézményben él,
aki otthont nyújtó ellátásban részesül, illetőleg javítóintézetben van elhelyezve,
aki előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti.

A kérelem a Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez elnevezésű nyomtatványon nyújtható be. A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, és csatolni kell azokat a dokumentumokat, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesíthetőségét.

Az emelés összege nem lehet kevesebb 3 ezer forintnál és nem haladhatja meg a 8 ezer forintot.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap