Hirtelen eső töri meg a kánikulát, mutatjuk hol várható csapadék

Hirtelen eső töri meg a kánikulát, mutatjuk hol várható csapadék

Egy súroló hidegfront száguld felénk, ami némileg megtöri a kánikulát, és záporokat, zivatarokat eredményezhet.

Javában tombol a kánikula az országban, egyedül az északnyugati tájakon enyhébb a meleg, azonban az időjárás most is kicsit megváltozik, ugyanis egy súroló hidegfront száguld felénk, aminek hatására ugyan nem lesz hűvösebb, de hirtelen esőt azt hoz magával, éppen ezért a hétfői napon számítani kell arra, hogy bizonyos országrészekben záporok és zivatarok alakulhatnak ki.
Lehűlés viszont nem lesz, mi több, csak tovább fokozódik majd a kánikula, a jövő hét második felében már 36-39 fokos nappali csúcshőmérsékletekre kell számítani; a dél-délkeleti országrészben lesz a legmelegebb. Aztán egy vasárnap érkező hidegfront fogja némileg lejjebb vinni a hőmérsékletet, de ez sem fog lehűlést okozni, csupán nem lesz elviselhetetlenül meleg a levegő.

De még ne rohanjunk ennyire előre, egyelőre foglalkozzunk azzal a hidegfronttal, ami vasárnap éjszaka fog elérni minket. A meteorológusok már ki is adtak egy riasztást, mely szerint vasárnap késő délután, este kezdetben északnyugaton (elsősorban a határ közelében), esetleg északkeleten, majd hétfőre virradóan az ország északi tájain egy-egy zivatar előfordulhat. Hétfőn napközben főként a Dunától keletre fordulhatnak elő elszórtan zivatarok. Hozzátették, hogy a zivatarokhoz viharos széllökés (60-75 km/h), intenzív csapadékhullás (~10-20 mm), illetve jégeső (~1-2 cm) is társulhat.
A következő 24 óra időjárását illetően: vasárnap éjszaka általában közepesen felhős lesz az ég, de dél felé haladva növekvő eséllyel fordulhatnak elő derült vagy gyengén felhős körzetek is. Északon az esti kisebb záporos csapadékgócok lecsengenek, majd – jelentős bizonytalanság mellett – hajnalban északon, északkeleten újabb hullámban képződhetnek záporok, esetleg zivatarok. Egyre nagyobb területen északias irányba fordul a szél és főleg a Dunántúl nyugati, északnyugati felén élénk, erős lökések is lehetnek. Hajnalban általában 17, 23 fok várható, de az északi völgyekben, illetve a homokhátságokon ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb értékeket belvárosokban, vízpartok közelében mérhetik.

Hétfőn erőteljesebb nappali gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés valószínű, majd estére a gomolyok összeesnek, kiderül az ég. A Dunántúlon általában kevesebb lehet a felhő, ott sokat süthet a nap, míg a Dunától keletre magasabbra törhetnek a gomolyok, arrafelé elszórtan kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Az északias irányú szél többnyire mérsékelt marad, helyenként kísérhetik élénk lökések. Zivatarokhoz viszont erős, viharos lökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 37 fok között várható, de északnyugaton 30 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap