Hoppá! November 1-től jön a kötelező oltás Magyarországon?! Itt a fekete leves! Erre ki számított?

Hoppá! November 1-től jön a kötelező oltás Magyarországon?! Itt a fekete leves! Erre ki számított?

November 1 től jön a kötelező oltás Magyarországon! Itt a fekete leves ! A kormány döntése értelmében a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Ezt az állam mint munkaadó is érvényesíti majd, az önkormányzatoknál pedig a polgármester dönthet az oltás előírásáról – tette hozzá. További intézkedés, hogy november 1-jétől maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön, emellett látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben. A szociális intézményekben erről a vezető dönthet. A maszkviseléssel kapcsolatban az is elhangzott, hogy nem terveznek kötelező maszkviselést a közterületeken, a zárt terekre vonatkozóan pedig még nincs döntés.

Gulyás hangsúlyozta: az intézkedések célja, hogy minél többen olttassák be magukat.



A miniszter újságírói kérdésre elmondta, hogy a munkáltatók két oltást tehetnek kötelezővé a koronavírus elleni vakcinából, de orvosi papírral igazolható, ha valaki egészségügyi okok miatt nem kaphatja meg az oltást. Ez megfelel az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi előírásnak. Azok a munkavállalók, akik a kötelezővé tétel ellenére sem oltatják be magukat, fizetés nélküli szabadságra küldhetők, egy év eltelte után pedig a munkaviszonyukat is meg lehet szüntetni. Az erről szóló rendelet 1-2 napon belül megjelenik, de a mostani tervek szerint december 15-ig kellene felvenni az első oltás, kétoltásos vakcina esetén pedig mindkét oltást fel kell majd venni.

Mi a helyzet az egyetemeken? – tették fel a kérdést a Kormányinfón Gulyás Gergelynek.

A válasz az volt, hogy az állami fenntartású egyetemeknél az állam, illetve a fenntartó dönthet a munkavállalókra vonatkozó kötelező oltásról, míg az alapítványi fenntartásúaknál a kuratórium.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap