Már csak néhány nap és indul a fűtési szezon! Ezekre a dolgokra mindenki figyeljen oda : - Nagyon fontos

Már csak néhány nap és indul a fűtési szezon! Ezekre a dolgokra mindenki figyeljen oda : - Nagyon fontos

Minden évben október 15-én indul a fűtési szezon, azonban a hidegebb éjszakák miatt sokan előbb befűtenek otthonaikban. A balesetek elkerülése végett érdemes átnézni a fűtőberendezéseket, gondoskodni karbantartásukról, valamint megelőzni a bajt akár szén-monoxid-jelző készülékkel.

A fűtési szezon kezdete hivatalosan
A jelenleg érvényes szabályozásnak megfelelően a távhőszolgáltatók fűtésszolgáltatási kötelezettsége szeptember 15-ével kezdődik. Ez nem azt jelenti, hogy ettől az időponttól már megy a fűtés, csak azt, hogy ekkorra a szolgáltatás elkezdésére készen kell állniuk a fűtési rendszereknek. Erre az időpontra be kell fejezni a szükséges javításokat és karbantartásokat. Maga a fűtési szezon október 15-én kezdődik.

Hazánkban az otthonok több mint 60%-ában vannak tüzelőanyaggal üzemelő berendezések. Ezek közé tartoznak a földgázzal, palackozott gázzal, szénnel, fával és fűtőolajjal működő fűtőeszközök, amelyek szén-monoxid-szivárgást idézhetnek elő. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felmérése alapján évente átlagosan 200-300 szén-monoxid-mérgezéses eset történik Magyarországon, amiből sajnálatos módon évente átlagosan 10-15 halálos kimenetelű. Ezek általában olyan balesetek, amelyeket gondos karbantartással, ellenőrzéssel meg lehetett volna előzni. Emiatt igen ajánlott minden fűtési szezon elején átnézni, átnézetni ezeket a fűtőberendezéseket.

Akik kályhával fűtenek, néhány fontos dolgot vegyenek figyelembe. A kéményseprő nem jön automatikusan a családi házakba, hanem időpontot kell kérni, még a tüzelés megkezdése előtt. Nem ajánlott lakkozott, festett, nedves fával vagy háztartási hulladékkal fűteni, mert ezek mérgező gázokat bocsátanak ki. Továbbá elősegítik a kéményben a korom és kátrány lerakódását. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki csak két hétig kizárólag háztartási hulladékkal fűt, annyi korom rakódik le a kéményben és magában a fűtőeszközben, mintha végig fűtött volna egy egész szezont normál fűtőanyaggal. Ez azért különösen veszélyes, mert a kémény belső falán lerakódott kátrányrétegben a magas hő hatására izzás indul el, így akár kigyulladhat az egész kémény is. Tehát ezt mindenképpen kerüljük el!

Központi fűtés esetén a fűtési szezon elején ellenőrizzük a fűtési berendezéseken lévő szelepeket, a radiátorok épségét. Ha a szelepeket egész nyáron zárva tartottuk, akkor esélyes, hogy az ősz elejére beragadnak. Emiatt célszerű fűtési szezonon kívül teljesen nyitott állapotban tartani a csapokat. Ellenőrizzük, hogy nem szennyeződött-e el nagyon a szelep, illetve nem hibásodott-e meg a szelepfej! Ha a fűtés elindításakor vagy a további működés során a radiátor zajosan működik, vagy vízcsobogásszerű hangot ad ki magából, akkor az annak a jele, hogy levegő került a fűtési rendszerbe. A zajos hanghatások nemcsak zavarók, de az üzemeltetésre is hatással lesz ez a hiba, hiszen ilyenkor sokszor részben vagy teljes egészében hideg marad a radiátor, hiába nyitjuk ki teljesen a radiátorszelepet.

Nagyon sajátos tévhit, hogy egyszerűen szag alapján fel lehet ismerni a szén-monoxid gázt, hiszen maga a szén-monoxid egy íztelen, szagtalan anyag. Tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert nem biztos, hogy időben jelzik a problémát, emellett egy hamis biztonságérzet illúzióját teremtik meg. Mindezek mellett fontos, hogy gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőzéséről is!

Kapcsolódó termékeink

Hívjunk szakembert!
Vannak esetek, amikor szakembert kell hívnunk, mert a saját, fűtőeszközökkel kapcsolatos tapasztalataink már nem adnak elegendő segítséget. Ez a helyzet a fűtőeszköz és a kémény kialakításánál, valamint a komolyabb karbantartásoknál is, ezeket nyugodtan bízzuk szakemberekre! Ha valami meghibásodást találunk, semmi esetre se kezdjünk el házilag barkácsolni! Ha a radiátorok, termosztatikus szelepek és egyéb berendezések működésénél látunk valami rendellenes jelenséget, jelezzük a szolgáltatásfelügyeletnek!

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap