Nagyon rossz hírek érkeztek az oltatlanok számára! Ezt jobb, ha Ön is tudja!

Nagyon rossz hírek érkeztek az oltatlanok számára! Ezt jobb, ha Ön is tudja!


Merkely Béla szerint minden lélegeztetőgépen lévő beteg oltatlan

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a fertőzöttek számának ugrásszerű emelkedése a járvány gyorsulását igazolja.

Merkely Béla szerint a koronavírus elleni első két oltás nagyon fontos, mert nagyjából tizedére, huszadára tudja csökkenteni a kórházba kerülés, a súlyos lefolyású megbetegedés valószínűségét. Az MTI szerint a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, az oltottak számával párhuzamosan az átfertőzötteké is folyamatosan nő.

Az elmúlt két hétben az indiai variáns R-értéke 1,5-et ért el, azaz egy beteg másfél embert tud megfertőzni. Egy oltottak és védettek nélküli környezetben ez a szám akár nyolc is lehetne – tette hozzá. A fertőzöttek számának ugrásszerű emelkedése a járvány gyorsulását igazolja.

A kórházi fertőzöttek száma még nem éri el azt, ami tavaly ebben az időszakban volt, de szeretnék is lehető leginkább csökkenteni, az egészségügy terhelését kordában tartani.

Merkely Béla kiemelte: az oltottaknál sokkal kisebb az esély arra, hogy súlyosan megbetegedjenek, de a 70 és 80 év fölöttiek, különösen ha valamilyen társbetegségük is van, oltás mellett is megfertőződhetnek, kórházba kerülhetnek. Hatvan év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba.

A rektor négy egyetem adatai alapján hívta fel a figyelmet, hogy nincs olyan személy, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna. Minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan, vagyis abba a 38 százalékba tartozik, aki még nem vette fel az első két oltást. Aki még nem betegedett meg, nem tudja megakadályozni a nyálkahártyán keresztül történő megfertőződést, de az oltás az olykor nagyon súlyos lefolyású megbetegedést náthává, rövid ideig tartó lázzal járó felső légúti megbetegedéssé tudja szelídíteni.

Merkely Béla szerint a harmadik oltás mindenképpen javasolt a 60 év felettieknek, a 60 év alatti, valamilyen krónikus betegségben szenvedőknek, valamint azoknak, akik nagyon sok emberrel találkoznak. Utóbbi érvényes az egészségügyben dolgozókra, a pedagógusokra és az óvodákban tevékenykedőkre. Az ő esetükben minden tekintetben hasznos a harmadik oltás, de azon 60 év alattiaknál is van értelme, akik tartanak a megbetegedéstől.

A Semmelweis Egyetem rektora beszélt arról is, hogy Nagy-Britanniában a magas átoltottság mellett az a típusú megfertőződés dominál, ahol nincsenek jelentős klinikai tünetek és a kórházba kerültek száma az összmegbetegedésekhez képest lényegesen alacsonyabb, mint az első, a második vagy a harmadik hullámban.

Ilyesmit várunk Magyarországon is

– tette hozzá.

Úgy tűnik, hogy az erősebb fertőzőképességgel rendelkező indiai variáns egy bizonyos mértékig, bizonyos személyeknél ki tudja kerülni az oltást. Izraelben azt tudták elérni, hogy a harmadik oltás visszaállította a két oltásnál ismert, brit mutánssal vagy vuhani vírussal szembeni hatékonyságot, azaz 93-95 százalékra tudta visszaemelni a védettséget

– mondta Merkely Béla az állami rádióban.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap