10 PERCE ÉRKEZETT: Súlyos baleset! Közel 4 km-es a torlódás az autópályán 30 perc az átjutási idő - Friss információ! Időközben elhunyt a...

10 PERCE ÉRKEZETT: Súlyos baleset! Közel 4 km-es a torlódás az autópályán 30 perc az átjutási idő - Friss információ! Időközben elhunyt a...

A kép illusztráció

Az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán, Bicske térségében, a 33-as km-nél egy kisteherautó és egy kamion ütközött. A forgalom a leállósávon halad, a baleset mögött 4 km-es a torlódás. Aki teheti, Bicske és Herceghalom között az 1-es főutat válassza – írja az Útinform hétfő reggel.

A kisteherautó sofőrje a helyszínen életét vesztette.

A Tisza felső szakaszán, Tiszadob és Tiszalúc között, az alacsony vízállás miatt bizonytalan ideig nem jár a komp. A pontonhíd továbbra is üzemel, de csak legfeljebb 10 tonna össztömegű járművek használhatják. A 10 tonnánál nehezebb, illetve a túlméretes járművekkel a 35-ös főúti polgári Tisza-híd felé lehet kerülni.

A középső szakaszon, Tiszacsege és Ároktő között szintén alacsony a folyó vízszintje, emiatt leállt a kompközlekedés. Kerülni a 35-ös főúti polgári, avagy a 33-as főúti poroszlói Tisza-híd felé lehet!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki vasárnap kora este, mert az országban többfelé kell tartós, sűrű köd kialakulására számítani. A tartósan fagypont alatti ködös területeken ónos szitálás is előfordulhat.

A rendőrség közleményében arra kéri a közlekedőket, hogy a figyelmeztető előrejelzést vegyék komolyan, és a szokásosnál óvatosabban közlekedjenek a ködfoltos területeken, ahol a tájékozódás nagyobb odafigyelést igényel. A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.

Hogyan vezessen ködben
Egy autós számára nem sok ijesztőbb élmény van, mint amikor hirtelen leszáll a köd. Egyszer csak azt veszi észre, hogy az orráig sem lát, és a közvetlen környezete eltűnt a szeme elől. Kétségbeesésre azonban semmi ok: a ködben való vezetést is meg lehet tanulni.

Bármilyen jól is tud Ön vezetni, mások viselkedésével nem tud kalkulálni. Ennek ellenére javíthatja egy baleset elkerülésének esélyét.

Először is tegye fel magának a kérdést: „Biztos, hogy most mindenképpen autóba kell ülnöm?” Ha tudja, hogy számolnia kell a köd lehetőségével, a legbiztonságosabb döntés az, ha inkább elkerüli. Halassza el az utazást. A köd miatt valószínűleg úgyis elkésne – biztos, hogy így is érdemes elindulnia?

Ez természetesen csak akkor érvényes, ha már legalábbis sejti, hogy köddel lesz dolga. A köd azonban sokszor teljesen váratlanul száll le – ezért feltétlenül tanulja meg, mit kezdjen vele vezetés közben. Az első lépést már az elindulás előtt meg kell tennie. Ha párás, ködös időben vezet, a világító és fényjelző berendezések egyszeriben rendkívül fontos szerepet kapnak. Ezért elindulás előtt ellenőrizze, hogy mindegyik működik-e, és tiszta-e a lencséjük. Továbbá, ha még nem tudja, melyiknek hol a kapcsolója, és hogyan kell ki- és bekapcsolni azokat – beleértve a ködlámpát is –, akkor legfőbb ideje ezt megtanulni. Ma már sok autónak automatikusan bekapcsolnak a lámpái sötétedéskor, ez azonban pára vagy köd esetén nem feltétlenül van így. Ezért is érdemes megtanulni, hogyan kapcsolja ki és be manuálisan a világítást.

Ellenőrző lista ködben történő vezetéshez

- Indulás előtt ellenőrizze a világító és fényjelző berendezéseket!
- Tanulja meg kézileg ki- és bekapcsolni a lámpákat!
- Használjon tompított fényszórót!
- A ködlámpákat csak rendkívül rossz látási viszonyok esetén kapcsolja be!
- Előzze meg az autón belüli páralecsapódást!
- Vezessen lassan és egyenletes tempóban!
- Hagyjon nagy távolságot a saját autója és az Ön előtt haladó autó között!
- Számítson arra, hogy a ködre fagy is következhet!

Amikor ködös útszakaszhoz ér, kapcsolja be a fényszórót, de tompított fényt használjon. Ködben nagy a kísértés a távolsági fényszóró bekapcsolására, ez azonban nem jó ötlet. A fényszóró fénye ugyanis visszaverődik a ködről, és inkább rontja, semmint javítja a láthatóságot. Ráadásul a távolsági fényszóró el is vakíthatja a szembejövőket.

A másik téves elképzelés a ködben való vezetésről az, hogy az első kis párafoszlány láttán máris be kell kapcsolni a ködlámpát. Valójában ez súlyosan megzavarhatja az Ön mögött haladó autósokat. Csak akkor kapcsolja be a ködlámpát, ha már 100 m-re sem lehet ellátni. Alapszabály: Amíg még látja az Ön előtt haladó autó lökhárítóját, ne kapcsolja be a ködlámpát. Ha már nem látja, akkor itt az ideje bekapcsolni. Bizonyos autók elülső ködfényszórókkal is fel vannak szerelve. Ezeknek a használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a hátsó ködlámpákra.

A ködlámpák csak akkor működnek, ha a fényszórót tompított fénnyel használja.

Ne feledje, hogy a ködlámpák fénye rendkívül erős, ezért helytelen használat esetén veszélyt jelenthetnek a közlekedés többi résztvevőjére nézve. Ha felszáll a köd – akár végleg, akár időlegesen –, azonnal kapcsolja ki a ködlámpákat.

Figyeljen oda arra is, hogy mi történik az autó belsejében. A köd páralecsapódást okozhat, amely az ablakokon megülve tovább ronthatja a látási viszonyokat. Az ablakok páramentesítéséhez kapcsolja be a szélvédő és a hátsó ablak fűtését. Az is segíthet, ha egy kicsit megnyitja az ablakokat. Ez nemcsak a párásodást csökkenti, de azt is lehetővé teszi, hogy Ön hallja a környezetéből érkező hangokat, ami segíthet kiegészíteni a rossz látási viszonyok miatti hiányos helyzetérzékelést. Ugyanezért javasoljuk azt is, hogy kapcsolja ki a rádiót.

A féktávolság ködben még nagyobb jelentőségre tesz szert, hiszen a járművezetők hajlamosak hirtelen fékezni. Jóllehet nagy a kísértés, hogy szorosan kövesse az Ön előtt haladó – és így tájékozódási pontként szolgáló – autót, ezt semmiképpen ne tegye: ha ugyanis az váratlanul fékez, Ön nekiütközhet hátulról. Ehhez hasonlóan, ha úgy érzi, hogy az Ön mögött haladó autó kényelmetlenül közel van Önhöz, inkább álljon félre és engedje el, semmint hogy a saját biztonságát kockáztassa.

Figyeljen oda a sebességre. Ha nincs mihez viszonyítania, könnyen előfordulhat, hogy nem érzékeli reálisan a saját sebességét. Egyenletes, kiszámítható sebességgel haladjon – a szokásosnál lassabban, de ne veszélyesen lassan –, és számítson rá, hogy bármikor felbukkanhat Ön előtt valamilyen akadály.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap