Döntött a kormány! Újabb szigorításokat vezet be! Kötelező lesz a maszkhasználat zárt térben, de ez még nem minden, mert...

Döntött a kormány! Újabb szigorításokat vezet be! Kötelező lesz a maszkhasználat zárt térben, de ez még nem minden, mert...


Ezúttal kivételesen nem a megszokott délelőtti, hanem délutáni időpontban tart Kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A 15 órakor kezdődő tájékoztatót kiemelt várakozás övezte, hiszen kérdés volt, hogy az egyre csak súlyosbodó magyar járványhelyzetre mit reagál a kormány. A Magyar Orvosi Kamara tegnap kiadott figyelmeztetésében azonnali intézkedéseket kért, mivel a koronavírusos betegek folyamatos beáramlása miatt az intenzív osztályok egyre telítődnek, de a komplett egészségügyre komoly terhelés nehezedik.

Az elmúlt 24 órában 10 767 új koronavírus fertőzöttet igazoltak (egy hét alatt 30%-kal nőtt az esetszám), mellyel a járvány kezdte óta 987 199 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 131 beteg hunyt el egy nap alatt, így az elhunytak száma 32 645 főre emelkedett, és 5969 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen. Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala ma kora délután már arról tájékoztatta a lakosokat, hogy kötelező lesz a beltéri maszkviselés, és az oltási igazolvány ellenőrzését is visszahozzák a fürdőkben.

Gulyás Gergely a tájékoztatót a friss járvány-, illetve oltottsági adatokkal kezdte. Elmondta, hogy a matematikusok szerint november közepén, december elején tetőzhet a járvány, de egyes modellek szerint a tetőzés akár már a jövő héten bekövetkezhet. Gulyás szerint kizárólagos védettséget csak az oltás ad.

A kormány mindenkinek javasolja a megerősítő, harmadik oltás felvételét minimum négy hónappal második után, de hét hónapon belül. A járványt véleménye szerint akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát és mivel az oltatlanok mások életét is veszélyeztetik, ezért a kormány döntött:

Zárt térben ismételten kötelezővé tesszük a maszkot. Az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, az egészségügyben pedig kötelező tesszük a harmadik oltás felvételét is. Az államigazgatásban is készülünk ilyen lépésre.

A maszkviselési kötelezettség szombattól lép életbe, amely üzletben történő vásárlás során, levéltárban, múzeumban, színházban, moziban, illetve közigazgatási szolgáltatást igénybe vevők számára lesz érvényben. Irodában és sportolásnál nem lesz kötelező maszkot felvenni. A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező a maszkviselés, ahol egy helyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolák esetében az intézmények vezetői dönthetnek, hogy kötelezővé teszik-e a maszkhasználatot.

November 22-28. között oltási akcióhét indul, mely során a kórházi oltópontokon regisztráció nélkül is lehetőség lesz az oltás felvételére. 101 megyei és városi kórházban várják az embereket reggel 7 és este 7 között, de Budapesten is számos oltópontot létesítenek.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap