Érkezik a tél! Esőre, hóra, havas esőre és rekordhidegre kell számítani EZEKEN a területeken:

Érkezik a tél! Esőre, hóra, havas esőre és rekordhidegre kell számítani EZEKEN a területeken:



Az ország legtöbb pontján olyan hideg még nem volt ebben az őszi szezonban, mint ami a szerdára virradó éjjel várható. A –23 fokos szerdai napi minimumrekord szerencsére nem lesz veszélyben, a –7 fokos szezonrekord (október 25.) azonban nagy eséllyel megdőlhet az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint. Aki „csillaggarázsban” parkol, annak érdemes a szélvédő jégmentesítését bekalkulálnia a reggeli indulási időbe.

Holnap reggelre akár –10 fokig is hűlhet a hőmérséklet, csütörtök késő estétől pedig egy mediterrán ciklonnak köszönhetően fordul csapadékosabbra időjárásunk. A mediterrán ciklonok útvonalának előrejelzése szeszélyes viselkedésükből fakadóan nem túl könnyű feladat, középpontjuk elhelyezkedése a várható csapadék halmazállapotának kulcsa.

A legfrissebb modellfutások alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy péntek napközben a nyugati, északnyugati országrész már rögtön az elsőként átvonuló mediterrán ciklon hátoldali áramlási rendszerébe kerül. Ez annyit jelent, hogy ezekre a tájakra észak felől hideg, fagyos légtömeg érkezik, ami a csapadékkal átfedésbe kerülve halmazállapotváltást eredményezhet, így pénteken nyugaton, északnyugaton jó eséllyel havazás váltja az esőt.

Eleinte nyugaton, délnyugaton eshet az eső, majd a hideg levegő beáramlásával ezeken a területeken (Zalaegerszeg–Tatabánya–Mátra vonalától nyugatra) folyamatosan válthat át havas esőbe, havazásba az eső. Nagyobb hóra csak a magasabban fekvő területeken kell számítani, ám nagyobb intenzitás esetén átmenetileg nem kizárt pár centiméteres vizes hó sem. Elsősorban vizes, tapadó hó hullhat, jelentősebb hótakaró nagyobb eséllyel a magasabban fekvő tájakon, így az Alpokalján és a Bakonyban alakulhat ki. Az ország más területein jelen állás szerint eső, maximum a középső országrészben havas eső eshet. A hőmérséklet nyugaton, északnyugaton fagypont környékén, másutt fagypont felett alakul.

Úgyhogy élvezzük a maradék napsütést és az egyelőre kellemes időt; holnaptól nem árt felkötni a gatyát.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap