Hoppá! Müller Cecília elárulta, amit már mindenki nagyon várt!

Hoppá! Müller Cecília elárulta, amit már mindenki nagyon várt!


Korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt írta, nem rendelkeznek ilyesfajta adatokkal, ám most mégis előkerültek ilyenek.

A Blikk még szeptember elején fordult közérdekű adatigényléssel az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, illetve Müller Cecíliához, és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK), hogy megtudjuk, az akkori új koronavírus-fertőzések és halálozások közül az újonnan megbetegedőkből, illetve az elhunytakból hányan kaptak a koronavírus elleni két védőoltást. A szakértők szerint is ezeknek az adatoknak az ismeretében sokkal hatékonyabban lehetne védekezni a negyedik hullámban.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság ugyanazt válaszolta lapunknak, mint Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek, miszerint az Országos Kórházi Főigazgatóság nem rendelkezik adatokkal, és az Infotv. alapján nem minősül adatkezelőnek, ezért az adatkérésünket elutasították. Majd később Müller Cecília és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is hasonló válasz adott, hogy tudniillik az általunk kért adatokat ilyen bontásban nem rendszerezik. Most azonban úgy tűnik, valamiféle adatokkal mégis rendelkeznek, hiszen az Átlátszó Ki mit tud? oldalán megjelent levél szerint augusztus 1. és október 31. között eltelt 93 napban 65 015-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 31 561-en azután, hogy legalább egy védőoltást megkaptak.

Az Átlátszó kikérte azt is, hogy mekkora azok aránya, akik kettő vagy három vakcinát kaptak, de ezeket az adatokat egyelőre még nem kapták meg. A látszólag nagyon riasztó adatok azonban arra az igazán fontos kérdésre nem adnak választ, hogy mennyi a súlyos fertőzött az oltottak közül. Nemzetközi tapasztalatok alapján ugyanis elmondható, hogy hiába fertőződnek meg az oltottak is a coviddal, a súlyos, netán halálos kimenetelű fertőzés lényegesen alacsonyabb az oltottak körében. Ebből a 31 561-es számból az sem derül ki, hogy közülük hányan kapták meg a második vagy akár harmadik dózisukat, illetve az sem, hogy hányan vannak, akikről akár néhány nappal az első oltás után derült ki, hogy fertőzöttek.

Emellett továbbra sincsenek adatok arról, hogy a legalább kétszer oltottak közül mekkora a kórházba került covidosok aránya, csak azt lehet tudni, hogy a napi új fertőzöttek száma most már magasabb, mint egy évvel ezelőtt, miközben a kórházban lévők száma alacsonyabb. 2020. november 10-én 4140 új fertőzött volt és 6153 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, míg most 4830-an vannak kórházban, az új fertőzöttek száma a tavalyi kétszerese, 8434 (igaz, az akkor 461-gyel szemben most 463-an vannak lélegeztetőgépen). Pedig a szakemberek szerint is fontos lenne tudni, hogy milyen az oltottak aránya a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők körében, hiszen az oltások elsősorban azt célozzák, hogy az esetlegesen bekövetkező fertőzést enyhe tünetekkel, súlyos következmények nélkül vészeljük át.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap