1 PERCE ÉRKEZETT! Elkezdődtek a tárgyalások! Már ma este bejelenthetik a háború végét és Ukrajna megszűnését, de ahhoz ENNEK kell történnie:

1 PERCE ÉRKEZETT! Elkezdődtek a tárgyalások! Már ma este bejelenthetik a háború végét és Ukrajna megszűnését, de ahhoz  ENNEK kell történnie:


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hazája és Oroszország megállapodott abban, hogy előfeltételek nélkül tárgyalóasztalhoz ülnek. A béketárgyalások első fordulójára az ukrán-fehérorosz határnál, a Pripjaty folyó közelében kerül sor a Reuters beszámolója szerint. Ukrán és orosz hivatali tisztségviselők tárgyalásokat folytatnak majd az ukrán-fehérorosz határon – közölte Zelenszkij elnök hivatala vasárnap.

A tárgyalások, amelyekre első alkalommal kerül sor azóta, hogy Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, előfeltételek nélkül zajlanak majd

– közölte az ukrán elnök. Hozzátette, a mostani tárgyalás a közte és a fehérorosz elnök között zajlott telefonos egyeztetések eredménye.

Zelenszkij nyilatkozatából az is kiderült, hogy

MEGÁLLAPODTAK ABBAN, AZ UKRÁN KÜLDÖTTSÉG ELŐFELTÉTELEK NÉLKÜL TALÁLKOZIK AZ OROSZ DELEGÁCIÓVAL AZ UKRÁN-FEHÉROROSZ HATÁRON, A PRIPJATY FOLYÓ KÖZELÉBEN.

Ahogy arról ma délelőtt beszámoltunk, Zelenszkij vasárnap visszautasította Oroszország azon ajánlatát, hogy Fehéroroszországban, Minszkben üljenek tárgyalóasztalhoz a felek. Döntését azzal indokolta, hogy Minszk maga is bűnrészes az Ukrajnát ért támadásban. Hozzátette: Varsóban, Pozsonyban, Budapesten, Isztambulban és Bakuban viszont hajlandó tárgyalni.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozta a gyors fordulatot az ukrán fél álláspontjában és miért egyezett bele mégis, hogy az említett városoknál jóval közelebb, egy Fehéroroszországgal határos területen kezdődjenek meg a tárgyalások. Azt viszont mindenképpen ki kell emelni, hogy a bejelentés előtt nem sokkal Vlagyimir Putyin a NATO-országok agresszív kijelentéseire hivatkozva elrendelte a katonai parancsnokságnak, hogy helyezzék készenlétbe a nukleáris elrettentő erőket.

Az ukrán vezetés kompromisszumában az is fontos szerepet játszhatott, hogy egyre hevesebb harcok folynak Ukrajnában, melynek második legnagyobb városában, Harkovban, már a belvárosban zajlanak az összecsapások.

Érdemes azt is felidézni, hogy Zelenszkij már napokkal ezelőtt arról beszélt, minél előbb tárgyalóasztalhoz tudnak ülni a felek, annál kevesebb lesz az áldozat mindkét oldalon. Egy távolabbi helyszín kiválasztása, az oda történő elutazás pedig többletidőt vett volna igénybe, amely egészen biztosan ukrán életékbe került volna.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap