Egy Ukrajnában élő magyar lány megrázó története arról, mi zajlik ezekben a pillanatokban! " Járnak be a házakba, kopogtatnak, és amilyen férfit találnak, azt..." - Megrázó videó

Egy Ukrajnában élő magyar lány megrázó története arról, mi zajlik ezekben a pillanatokban! " Járnak be a házakba, kopogtatnak, és amilyen férfit találnak, azt..." - Megrázó videó


Lakatos Levente megrázó történeteket hallott egy Ukrajnában élő magyar lánytól, aki részletesen elmesélte, mi zajlik most körülöttük.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin csütörtökön indította el Oroszország teljes körű támadását Ukrajna ellen. Európában és a világ többi pontján egyaránt próbálják a vezetők és a háborúellenesek az oroszok tudtára adni, hogy mennyire fontos a béke, és ne legyen több vérontás, de egyelőre Putyin hajthatatlan. Az ottaniak attól tartanak, hogy Kijev elfoglalása a cél, így tegnap már rengetegen elindultak, hogy otthonukat hátrahagyva meneküljenek.

Lakatos Levente író egy élő beszélgetés keretén belül próbált minél többet megtudni a kinti helyzetről egy Kárpátalján élő magyar lánytól, aki sokkoló dolgokat árult el neki. Nehezen tudott nyilatkozni, mivel úgy érezte, szinte minden második mondatánál sírnia kell.

"Viszik elfele a férfiakat háborúzni. Most az egyik barátom írt, hogy egy várossal van odébb és ezt mondta: »Nem vagyok otthon, mert járnak be a házakba, kopogtatnak, és amilyen férfit találnak, azt visznek. Találtunk egy ilyen elhagyatott házat, egy téglás valamit és itt vagyunk, ameddig tudunk lenni.« Nem is tudnak hova menni egyszerűen, nem tudják, mit csináljanak" - kezdte mesélni.

Állítása szerint több ismerősének is megjött a levél, hogy vonuljon be a háborúba, ezért nagyon félnek, hogy mi lesz velük. A lány elárulta, hogy a mamája és a férje már 16 éve él Kijevben, ahonnan az előbbi sikeresen hazautazott hozzájuk Kárpátaljára, viszont a párja jelenleg nem tud eljönni a fővárosból. "Hova szaladjunk? Itt van mindenünk!" - bukott ki belőle. Az országukban teljes hadi állapot van, viszont az egy kicsit nyugtatja őt, hogy nem hívták még be a hadköteles civileket. Ez számára azt sugallja, hogy erős a hadseregük. Elmondása alapján összetartó az ország, ha kell, közös erővel mennek háborúzni.

Az iskolákban elrendelték az online oktatást, de az üzletek nyitva maradtak. A lány megemlítette többek között azt is, hogy a határhoz közeli helyekhez vándorolnak az emberek, a barátnője is segítséget kért tőle, hogy mégis hol tudnának aludni. Egyelőre még nem döntötték el, hogy maradjanak-e Kárpátalján, viszont elaludni is fél, hiszen nincs hova szaladniuk. Kiemelte, hogy a szabad fegyverhasználat először a veteránokra érvényes, azokra, akik értenek hozzá. Egyelőre a civilek közül még senki nem kapott fegyvert. Amennyiben náluk is komolyabbra fordulna a helyzet, akkor föld alatti bunkerekbe kell menekülniük a bombázók elől.

Ott sötét van, biztos nagyon hideg van, nincs étel, nincs mosdó, nincs hol aludni. Ha ez megtörténik az rettentő lesz, nem szeretnék ebben részt venni. - vallotta be a lány, aki bízik abban, hogy elül a viszály.



Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap