Erre senki nem számított! Te is Szputnyikot kaptál? Akkor van egy nagyon jó hírünk! Erről mindenképp tudnod kell!

Erre senki nem számított! Te is Szputnyikot kaptál? Akkor van egy nagyon jó hírünk! Erről mindenképp tudnod kell!


A Szputnyik jobban véd a Pfizernél az omikron ellen

Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a tanulmány külső szakértői véleményezése még nem történt meg.

Az olasz Spallanzani Intézet és a Szputnyik V-t kifejlesztő moszkvai Gamaleja Intézet közös, peer review, azaz külső szakmai bírálat előtt álló tanulmánya szerint a Szputnyik V-vel oltott emberek vérében több lehet a semlegesítő omikron-specifikus antitest, mint azokéban, akik előzőleg a Pfizer-BioNTech fejlesztette vakcinát kapták – írja a Reuters.

A kutatók 51, a Szputnyik V-vel és 17, Pfizerrel oltott személytől vettek mintát három-hat hónappal a beadott második vakcina után: az első adatok alapján két adag Szputnyik V-vel nagyobb antitestszint volt mérhető. A kutatók szerint a Szputnyikkal beoltott emberek 74,2 százalékánál, míg a Pfizerrel beoltottak vérének 56,9 százalékában találtak az omikron ellen küzdő antitesteket.

A Szputnyik V-t mindeddig 70 országban engedélyezték vészhelyzeti használatra, ám az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét továbbra sem kapta meg a készítmény, mivel az uniós szerv dokumentumokat hiányol a folyamat lezárásához. Múlt héten Kirill Dmitrijev, a vakcina külföldfi promócióját végző Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezetője is azt mondta, hogy a Szputnyik koronavírus elleni vakcina jó hatékonyságot mutat annak legújabb mutánsa, az omikron ellen.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap