1 perce érkezett: Rendkívüli bejelentés tett a kormány!!

1 perce érkezett: Rendkívüli bejelentés tett a kormány!!


Magyarország támogatja Ukrajna gyorsított EU-felvételét – jelentette be kedd délelőtti Facebook-videójában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A külügyminiszter a videóban hangsúlyozta, hogy minden olyan kezdeményezést támogat a kormány, ami békés segítséget jelent Ukrajnának. Emlékeztetett rá, hogy tegnap nyolc uniós tagállam: a három balti ország mellett Csehország, Lengyelország, Bulgária, Szlovénia és Szlovákia elnökei egy közös kezdeményezést fogalmaztak meg, amelyben szorgalmazták ukrajnai uniós integrációjának felgyorsítását és a levélben kérték, hogy Ukrajna minél előbb tagjelölt státuszt kapjon, „és minél előbb kezdődjenek megbeszélések a csatlakozás témájában”.

Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést, sürgetjük a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre a nyolc elnöknek ezt a kérését, amelyet Magyarország is támogat.

Végül hozzátette: azt várják el “Brüsszeltől, hogy támogassa kellő komolysággal ezt a kezdeményezést”, mert ez is segíti az ukrajnai helyzet békés rendezését.

Az elmúlt napokban felpörgött az ukránok esetleges EU-tagságával kapcsolatos híráramlás, hiszen vasárnap Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök jelezte, hogy az ukrán nép Európához tartozik, és ezt meglovagolva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn hivatalosan is benyújtotta a csatlakozási kérelmet, az állam- és kormányfők testületét vezető Charles Michel európai tanácsi elnök pedig jelezte, hogy majd egy alkalmas időben sort kerítenek a témáról szóló egyeztetésekre. Ezután kedden sorra érkeztek a hírek, hogy például a román elnök is támogatja Ukrajna gyorsított csatlakozását, most pedig a magyar kormány is nyilvánosan kiállt ennek a témának a támogatása mellett.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap