Az oroszok közölték: Súlyos árat fizetnek a halált okozó fegyverszállításokban részt vevő uniós országok

Az oroszok közölték: Súlyos árat fizetnek a halált okozó fegyverszállításokban részt vevő uniós országok


Az Európai Unió Ukrajnát segítő lépései nem maradnak kemény válasz nélkü – közölte az orosz külügyminisztérium.

Újabb közleményben reagált az orosz külügyminisztérium azokra a szankciókra, amelyekben az európai uniós tagállamok vezetői megállapodtak – írja a Magyar Nemzet. Az Interfax orosz hírügynökség által közzétett közlemény szerint „az Európai Unió lépései nem maradnak kemény válasz nélkül. Oroszország továbbra is az alapvető nemzeti érdekei szerint fog cselekedni, tekintet nélkül a szankciókra és a fenyegetésekre. Itt az ideje, hogy a Nyugat megértse, hogy a világgazdaság feletti kizárólagos dominanciája már rég a múlté”.

Kitértek arra is, hogy azok az uniós polgárok, amelyek közvetítő szerepet játszottak a halálos fegyverek és üzemanyag ukrán hadseregnek való eljuttatásában, mind felelősek lesznek tettük minden háborús következményéért.

„Az EU-tagok végül a kijevi rezsim oldalára álltak, amely a népirtás politikáját indította el a saját lakosságának egy része ellen” – írta az orosz külügyminisztérium.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfő délután jelentette be, hogy a magyar kormány nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban arról beszélt:

A magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból, ezért Magyarország nem küld sem fegyvert, sem katonákat a háborús övezetbe.

A kormányfő hozzátette:

Úgy döntöttünk, hogy nem engedünk át ilyen szállítmányokat, azért, mert Kárpátalján magyarok élnek, és egyetlen olyan lépést sem támogathatunk, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat

Hangsúlyozta: természetesen humanitárius segítséget biztosítunk.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap