MOST ÉRKEZETT: “Putyin elvesztette a háborút” ?!

MOST ÉRKEZETT: “Putyin elvesztette a háborút” ?!


Megszólalt a világhírű történész: Putyin ezt a háborút már elvesztette

Yuva Noah Harari történész, filozófus szerint az orosz elnök megszerezheti ugyan Ukrajnát, de az ukránok nem fogják hagyni, hogy meg is tartsa. — fogalmazott a történész a Guardian véleménycikkében hétfőn. A történész úgy véli, Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni inváziója eleve vesztésre van ítélve. A jeruzsálemi Héber Egyetem tanára, akinek több könyve magyar nyelven is nagy sikert aratott, úgy látja, hogy már néhány nappal az orosz támadás megindítása után látszik, hogy

Vlagyimir Putyin történelmi vereség felé tart.

“Putyin mindig is arra alapozta a nagy orosz birodalom újjáépítésének álmát, hogy Ukrajna nem igazi ország, az ukránok nem igazi emberek, és Kijev, Harkiv és Lviv lakói alig várják, hogy Moszkva uralma alatt legyenek. Putyin annyiszor elmondta már ezt a hazugságot, hogy most már maga is elhiszi.” — írja Harari. Ukrajna inváziójának a megtervezésekor Putyin számolhatott néhány ténnyel:

hogy az orosz haderő sokkal nagyobb és erősebb, mint az ukrán
hogy a NATO nem fog csapatokat küldeni Ukrajna megsegítésére
hogy az európai országok az orosz olajtól és gáztól való függőségük miatt óvatosan nyúlnak majd a szankciókhoz.

Ezek után azt tervezte, hogy gyorsan lerohanja Ukrajnát, lefejezi a kormányát, bábkormányt állít fel, és még a gyenge szankciókkal is elbír. Putyin arra fogadott, hogy az ukránok majd csak úgy elfogadják Moszkva bábkormányát. Ha már 2014-ben nem mutattak nagy ellenállást a Krímben, miért is legyen ez másképp 2022-ben? — fejti ki Harari.

A történész úgy véli, napról napra egyértelműbbé válik, hogy

Putyin rosszul kockáztatott.
Az ukránok teljes szívükkel ellenállnak, és ezzel az egész világ csodálatát kivívják. Harari szerint elképzelhető ugyan, hogy Putyin megszerzi Ukrajnát, de ha meg is akarja tartani, azt csak akkor tudja, ha az ukránok hagyják – márpedig ez nagyon valószínűtlen. Már csak azért is, mert minden orosz tank elpusztításával vagy orosz katona meggyilkolásával csak bátrabbak lesznek az ukránok.

Az orosz birodalom újraépítéséhez Putyinnak viszonylag vértelen győzelemre és viszonylag gyűlöletmentes békére lenne szüksége – írja Harari. De minél több vér folyik Ukrajnában, annál kevesebb eséllyel fog megvalósulni Putyin álma.

Harari elismeri, esély van arra, hogy ez a háború elhúzódik, de szerinte a legfontosabb dolog már eldőlt: az elmúlt napok bebizonyították, hogy Ukrajna igazi ország, az ukránok igazi emberek, és egész biztosan nem akarnak egy új orosz birodalomban élni.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap