Botrány! Durván nekiment a magyar kormánynak Ukrajna miniszterelnök-helyettese: - „Olcsó orosz gázt akartok? Vagy a Kárpátalját?”

Botrány! Durván nekiment a magyar kormánynak Ukrajna miniszterelnök-helyettese: - „Olcsó orosz gázt akartok? Vagy a Kárpátalját?”


Súlyos vádakkal illette Magyarországot Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese. A politikus asszony Facebook-bejegyzése szerint hazánk oroszbarát politikát folytat.

- Még az egykori Szovjetunió területéről érkező oroszországi műholdak sem mindegyike működik úgy, ahogy most a hivatalos magyar vezetés. Mindez kellemetlen meglepetést okoz, különösen az ukrajnai magyarok körében, akik közül sokat személyesen ismerek – írta a közösségi oldalán Verescsuk.Verescsuk szerint meg van az oka, hogy Magyarország miért nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat, miért nem engedi át a területén más országokból Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat.

Mi az? Olcsó orosz gázt akarsz? Vagy talán a mi Kárpátaljánkat akarod? Vajon valóban azok szerepét töltenék be a magyarok, akik megpróbálnak hátba szúrni minket a nehéz időkben? Miért? Az oroszok nyersanyagáért?

Verescsuk szerint Budapest nem tud majd "összekacsintani az oroszokkal" és profitálni a szomszédos ország nehézségeiből. Azt tanácsolta Magyarországnak, hogy „álljon a civilizált világ oldalára”.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök március 21-én az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel folytatott videómegbeszélésen kijelentette, hogy Ukrajna feletti repüléstilalmi övezet létrehozása veszélyes, és Magyarország a NATO közelgő brüsszeli csúcstalálkozóján ellenezni fogja ezt a javaslatot – írta az Izvesztyija című lap.

Ugyanezen a napon Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter leszögezte, hogy hazánk nem támogatja széles körű európai uniós (EU) gazdasági szankciók bevezetését Oroszországgal szemben, ami az energiaszektort illeti. De hasonlóan nyilatkozott kedden Olaf Scholz, Németország kancellárja is.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!