FIGYELEM! 3 alapvető élelmiszer is eltűnhet a polcokról az orosz-ukrán háború miatt

FIGYELEM! 3 alapvető élelmiszer is eltűnhet a polcokról az orosz-ukrán háború miatt


3 alapvető élelmiszer is eltűnhet a polcokról az orosz-ukrán háború miatt

Azt már most látjuk, hogy az egyre elhúzódó háború Oroszország és Ukrajna között számos egyéb nemzet, ha nem az egész világ életére hatással van. Ennek következményeként rövid időn belül hiány és komoly áremelkedés is felléphet 3 alapvető élelmiszernél, amelyekből a konfliktus két fele látja el a fél világot. Veszélyben vannak az ellátási láncok

Ahogy a vince.hu megírta erős mezőgazdasága miatt mind Ukrajna, mind Oroszország hatalmas mennyiséget exportál bizonyos árukból, azok előállítása és külföldre szállítása pedig a háború miatt veszélybe került. Arra kell számítanunk, hogy bizonyos áruk teljesen eltűnhetnek a boltokból, vagy ha lehet is őket kapni, jelentősen megdrágulnak. De mi ez a három alapélelmiszer és mit jelent ez hazánkra nézve?

Búza, kukorica, napraforgó
Ahol változásokra kell számítanunk, azok a búzából, kukoricából és napraforgóból készülő élelmiszerek. A két ország ugyanis a világ búzakivitelének mintegy 29 százalékát, a világ kukoricakészletének 19 százalékát és a világ napraforgóolaj-kivitelének 80 százalékát adja. Nemcsak a termelés és a szállítás ütközik nehézségekbe, de olyan verzió is előfordulhat, hogy Oroszország a vele szemben bevezetett szankciók miatt korlátozza majd az áruk exportálását. A jelentések szerint az orosz búzaexport 70%-a közel-keleti és afrikai vevőknek ment, akik most kénytelenek lesznek más forrás után nézni. Ez a legrosszabb esetben áruhiányhoz is vezethet a világban, de minimum nagy áremelkedéshez.

Ez különösen érzékenyen érinti a vásárlókat az infláció miatt egyébként is az egekbe szökött árak miatt: a jelentések szerint a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal voltak magasabbak idén januárban, mint egy évvel előtte. Az élelmiszerek különösen sokat drágultak: 10,1, ezen belül az étolajé 33,4 százalékkal nőtt – írja az agrarszektor.hu. Abból a szempontból talán jobb a helyzet hazánkban, hogy legalábbis a pékáruk alapját képező liszt rendelkezésre áll: Magyarország gyakorlatilag önellátó búzából és kukoricából, sőt jelentős mennyiséget exportál még ezen felül, miközben az import elenyészőnek mondható.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap