Most jön a feketeleves Magyarországnak a háború miatt-Íme a részletek!

Most jön a feketeleves Magyarországnak a háború miatt-Íme a részletek!


A magyar gazdaságnak nem elsősorban az orosz export- és importlehetőségek visszaszorulása okoz gondot, mert ez főként a Krím félsziget annektálását követő szankciók miatt amúgy is csökkent, hanem az ukrajnai reláció sérülése, ami viszont erősödött az elmúlt években

Magyarországnak nem az orosz kivitel kiesése miatt kellene aggódnia, sokkal nagyobb érvágást okoz a magyar gazdaságnak az ukrán gazdaság orosz tönkretétele – írja a G7.

A KSH adataiból látható, hogy míg 2010-ben még a hazai export 3,6 százaléka irányult az Oroszországi Föderációba, 2020-ra ez az aránya 1,6 százalékra esett vissza. A folyamatosan elszegényedő Belaruszba irányuló kivitel a 2010-es 0,2-ről 0,1 százalékra esett vissza. Eközben Ukrajna továbbra is a magyar kivitel 2 százalékát vásárolta meg. Értékben az oroszországi export a 2010-es 704 milliárd forintról 579 milliárdra esett vissza, miközben az ukrán kivitel értéke 402 milliárdról 729 milliárdra emelkedett tíz év alatt. És hiába fontos a hazai földgázellátásban Oroszország, az importban is visszaszorult a szerepe.

Az Oroszországból származó import a teljes behozatal nyolc százalékáról két százalékra esett vissza 2010 és 2020 között, miközben az ukrán részesedés egyről 1,3 százalékra nőtt. Ráadásul ebben az orosz eredményben még a kormány hathatós támogatása és a piaci verseny kiiktatása is benne van: például az olyan megrendeléseké, mint a fővárosi 3-as metró vonalára.

A hazai gyógyszercégek érezhetik meg leginkább az orosz gazdaság várható jelentős visszaesését és a fizetési nehézségeket. Ugyanakkor egy multinacionális autóipari cégnél az orosz kivitel kiesését úgy kommentálták, hogy egyáltalán nem bánják: vannak vevők a felszabaduló kapacitásaikra.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap