MOST ÉRKEZETT: Szijjártó Péter bejelentései az újabb, súlyos szankciókról és azok Magyarországot érintő hatásairól

MOST ÉRKEZETT: Szijjártó Péter bejelentései az újabb, súlyos szankciókról és azok Magyarországot érintő hatásairól


Újabb, súlyos szankciók Oroszország ellen – már benne van az energiaszektor is, de Szijjártó Péter bejelentette a kivételeket is, amik nekünk kedveznek / Fotó: Facebook

Az Európai Unió az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul újabb gazdasági szankciókat fogadott el Oroszország ellen, újabb oligarchákat terjesztette ki a megszorító intézkedések hatályát, és megállapodott, hogy megtagadja az orosz termékektől és szolgáltatásoktól a legkedvezőbb elbánást az uniós piacokon – tájékoztatott az uniós tanács kedden.

- Acéltermékeket nem lehet többé behozni Oroszországból
- Minden pénzügyi tranzakció tilos orosz állami tulajdonú vállalatokkal, különböző ágazatokban.
- Tiltják az új beruházásokat az orosz energiaágazatban, korlátozott kivétel a polgári célú energiaellátás.
- Tilos eladni luxuscikkeket Oroszországnak.
- Újabb oligarchákat vonnak be a szankcionált személyek körébe.
- Az EU megtagadja az orosz termékektől és szolgáltatásoktól a legkedvezőbb elbánást az uniós piacokon.

Közölték: az Európai Unió Oroszország elleni korlátozó intézkedéseinek negyedik csomagja tovább növeli a Kremlre nehezedő gazdasági nyomást, és ellehetetleníti az ukrajnai orosz invázió finanszírozását.

A szankciós csomag teljes tilalmat rendel el minden pénzügyi tranzakcióra orosz állami tulajdonú vállalatokkal a legkülönböző ágazatokban. A jelenleg érvényes uniós védintézkedések hatálya alá tartozó acéltermékekre vonatkozó uniós importtilalom lép érvénybe, ami mintegy 3,3 milliárd euró összegű exportbevétel-kiesést jelent majd Oroszország számára. A megnövekedett importkvótákat kompenzáció céljából más unión kívüli országok között osztják szét – közölték. Az intézkedés tiltja az új beruházásokat az orosz energiaágazatban, korlátozott kivételt csak a polgári célú nukleáris energia és bizonyos más energiatermékek élveznek. Tilalmat vezet be a luxuscikkek, köztük a luxusautók és ékszerek exportjára is.

A szankciós csomag kibővítette a megszorító intézkedések alá vont emberek és szervezetek listáját is. A szankciók Kremlhez közel álló oligarchákat és az üzleti elitet érintik, valamint olyan, a katonai és védelmi területeken tevékenykedő vállalatokra vonatkoznak, amelyek logisztikával és anyagiakkal támogatják az Ukrajna elleni orosz inváziót.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!