Rendkívüli: Fontos bejelentést tett Lengyelország, Szlovénia és Csehország a háborúval kapcsolatban

Rendkívüli: Fontos bejelentést tett Lengyelország, Szlovénia és Csehország a háborúval kapcsolatban


Rendkívüli: fontos bejelentést tett Lengyelország, Szlovénia és Csehország a háborúval kapcsolatban

A bejelentés szerint a háború sújtotta Ukrajna fővárosába látogat a három ország kormányfője. A bejelentés rendkívüli jelzésértékkel bír: Oroszország óriási kockázatot vállalna, ha úgy bombázná Kijevet, hogy ott uniós és NATO tagállamok miniszterelnökeit tartózkodnak.

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel – közölte a varsói kormányfői hivatal.

A közlemény szerint a politikusok az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe, az útról előzőleg Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, a nemzetközi szervezetek, ezen belül az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat.

A látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió “egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára”, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot – írták.

Az útról az Európai Tanács múlt heti párizsi értekezletén született előzetes döntés, a lengyel diplomaták az ENSZ mellett a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vezetőit is tájékoztatták róla – mondta el Dworczyk.

A látogatásról beszámolt később maga Morawiecki is a Facebook-oldalán. A világ számára “ily sorsdöntő pillanatokban kötelességünk ott lenni, ahol formálódik a történelem” – írta. Az ukrajnai háborúban “a gyermekeink jövője a tét, ők megérdemlik, hogy zsarnokságtól mentes világban éljenek” – áll a bejegyzésben. “Ma Grúzia, holnap Ukrajna, holnapután a balti államok, később pedig sor kerülhet az én országomra, Lengyelországra is” – idézte a miniszterelnök Lech Kaczynskit, a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt lengyel elnököt, aki Grúzia 2008-es orosz megtámadása idején Tbilisziben tett szolidaritási látogatást a három balti állam és Ukrajna akkori vezetőivel együtt.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap